Ingezonden persbericht


Persbericht: Brancheorganisatie Nederlandse Computerwinkels wil verlaging van het BTW-tarief op reparatie computers en randapparatuur naar 6%

De Brancheorganisatie Nederlandse Computerwinkels (NLCW) gaat zich sterk maken bij de overheid voor het verlagen van het BTW-tarief op reparaties van computers en randapparatuur. Op dit moment wordt het hoge BTW-tarief (19%) gehanteerd terwijl een BTW-tarief van 6% beter past bij de huidige tijd. Het lage BTW-tarief is van toepassing op zaken die te maken hebben met de 1e levensbehoefte van mensen.

De computer valt bij de Nederlandse huishoudens niet meer weg te denken en is een wezenlijk onderdeel geworden van het dagelijks bestaan. Het stimuleren van het pc-gebruik bij consumenten door de overheid middels een pc-privé regeling is succesvol gebleken. De overheid is er in geslaagd het gebruik van de computer tot 1e levensbehoefte te maken. De ondernemer is al verplicht zijn aangiftes per computer te doen en het zal ons niet verbazen als ook de particulier binnenkort digitaal zijn aangiftes moet verzorgen. Daarnaast gebruikt de consument de pc voor bankzaken en onderhoud men er sociale contacten mee en wordt de pc ingezet bij allerhande zaken binnen het gezinsleven. Volgens het CBS hadden in 2004 meer dan 80% van de Nederlandse gezinnen een computer in gebruik.

Het goed functioneren van een computer en aanverwante producten zoals software, printers etc behoren anno 2006 absoluut tot de 1e levensbehoefte. NLCW zal bij de overheid pleiten voor verlaging van het BTW-tarief zodat de consument eerder een vakspecialist zal benaderen om een vastgelopen pc te laten repareren. Maar ook valt te denken aan het vakkundig laten installeren van de laatste versies van besturingsystemen of het verwijderen van virusen en versnellen van traag geworden pc's. Ook de door de vakspecialist zelf geassembleerde pc komt met een lager tarief op zijn arbeidskosten binnen bereik van meer consumenten.