Gemeente Leiden

Leiden langs de Meetlat

Is Leiden werkelijk de dichtstbevolkte stad van Nederland? Welke stad heeft de meeste 65-plussers? Waar vind je de grootste theatercapaciteit? Staat Leiden echt op de 2e plaats wat betreft de kwaliteit van het voortgezet onderwijs? Voelen de Leidenaren zich het minst onveilig? Zijn de lokale lasten in Leiden lager dan gemiddeld?

De 25 grootste gemeenten vergeleken

Het antwoord op deze vragen en nog veel meer is vanaf nu te vinden op www.leiden.nl/meetlat. De "meetlat" is een initiatief van de vereniging van gemeentelijke onderzoeksbureaus. Het is een vergelijking van grote steden op tal van onderwerpen. Op de Leidse gemeentelijke website is een Leidse versie gepubliceerd. Bij elk onderwerp staat een grafiek en een tabel waarin de rangorde van de 25 grootse gemeenten wordt weergegeven. Bovendien wordt de Leidse situatie toegelicht. De meetlat wordt regelmatig ververst met nieuwe cijfers en onderwerpen. Bij elke grafiek/tabel staat de vermeld op welke bron, inclusief jaartal van publicatie, de cijfers zijn gebaseerd.

Indeling in 11 programma's

Een breed scala aan onderwerpen komt aan bod, op dezelfde manier ingedeeld als de Leidse Programmabegroting. Dat zijn: bevolking, bestuur en dienstverlening, veiligheid, economie en toerisme, bereikbaarheid, omgevingskwaliteit, stedelijke ontwikkeling, onderwijs en jeugd, sport, cultuur en recreatie, welzijn en zorg, en werk en inkomen.

De programmabegroting

In de Programmabegroting van Leiden staat duidelijk omschreven wat de gemeente in dit en de volgende jaren wil bereiken. In 11 samenhangende onderdelen (de programma's) staat helder en meetbaar aangegeven wat de doelen zijn, wat gedaan gaat worden om die doelen te bereiken en wat dat mag kosten. De gemeenteraad stelt zo de hoofddoelen ('de kaders') vast, waarna het College zorgt voor uitwerking en uitvoering.

Nadere informatie:
Bert van den Ham, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 18 en (06) 224 394 88.

---- --