Politie Amsterdam-Amstelland

Opnieuw arrestaties in omvangrijk onderzoek naar drugshandel, zwendel met arbeidscontracten en witwaspraktijken

Amsterdam Andijk (29/12/2005)

Naar aanleiding van een omvangrijk onderzoek naar oplichting, drugshandel en witwassen van criminele gelden heeft het Bureau Financieel Economische Recherche opnieuw vier arrestaties verricht. Het gaat om twee mannen uit Amsterdam (32 en 45 jaar) en twee mannen uit Andijk (26 en 33 jaar). Twee van hen worden met name verdacht van omvangrijke witwaspraktijken en oplichting. Zij hadden een fictieve arbeidsovereenkomst met een uitzendbureau in Amsterdam en wisten zo maandelijks duizenden euro's naar hun bankrekening te sluizen, zonder hiervoor ooit een spat arbeid te verrichten. Daarnaast worden zij verdacht van betrokkenheid bij drugshandel. Bij de mannen werden vijf exclusieve auto's, een groot bedrag aan geld en sieraden in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op banktegoeden. Eerdere arrestaties leverden al 400.000 euro en circa 70.000 neppillen op.

De arrestaties zijn het gevolg van een onderzoek onder leiding van het arrondissementsparket te Amsterdam naar een 31-jarige Amsterdammer die werd verdacht van oplichting en fraude. Bij zijn arrestatie in oktober troffen de rechercheurs verpakkingsmateriaal voor verdovende middelen aan. Naar aanleiding van deze vondst werd een woning in Amsterdam doorzocht. Daar trof de recherche apparatuur aan voor het vervaardigen van harddrugs en een tas vol met xtc-pillen. Later bleek dat het hier om neppillen ging.

Het spoor leidde naar een tweede verdachte, een 43-jarige man in Zaandam. Hij werd met behulp van een arrestatieteam aangehouden. In zijn woning werd 400.000 euro cash aangetroffen.

Tijdens het onderzoek bleek dat de 43-jarige man uit Zaandam via een uitzendbureau in Amsterdam een fictief arbeidsverband was aangegaan. Deze ontdekking leidde naar twee anderen die zich volgens eenzelfde constructie verrijkten. De drie stonden op de loonlijst en ontvingen maandelijks een riant salaris op hun bankrekening terwijl zij geen werkzaamheden voor of namens het uitzendbureau verrichten. Maandelijks werd contant geld aan een contactpersoon van het uitzendbureau gegeven die, na inhouding van zijn commissie, het geld op hun rekeningen stortte met de omschrijving 'salaris'. Dit is een vorm van witwassen. Middels fictieve arbeidsverbanden krijgen criminele gelden een ogenschijnlijk legale herkomst. Met deze 'legale' inkomsten kunnen vervolgens leningen worden afgesloten en exclusieve goederen worden aangeschaft. Fictieve arbeidsverbanden worden hoofdzakelijk gebruikt door de grotere criminelen als legitimatie voor de op criminele wijze verkregen vermogensbestanddelen.

Half december werden de Amsterdammers en de Andijkers ingerekend. Bij de mannen werden vijf exclusieve auto's, een hoeveelheid cash en sieraden in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. De 33-jarige verdachte is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Het onderzoek duurt voort en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Bij de onderzoeken naar dergelijke witwaspraktijken van vermoedelijk crimineel vermogen gebruikt de recherche sinds kort een nieuwe methode. Het gaat steevast om mensen die over veel geld en dure goederen beschikken en dit ook duidelijk aan de buitenwereld tonen. Wat zij gemeen hebben is dat zij geen legale bron van inkomsten hebben en dus niet kunnen aantonen hoe zij aan hun vermogen komen. Dit biedt de rechercheurs de ingang tot een nader strafrechtelijk onderzoek. Hieronder het persbericht van 12 oktober dat wij eerder uitbrachten met betrekking tot deze zaak: Twee aanhoudingen, ruim 400.000 euro en 70.000 XTC pillen bij BFER actie/ Amsterdam-Amstelland Dinsdagavond arresteerden rechercheurs van het Bureau Financieel Economische Recherche twee mannen (31 en 43 jaar) op verdenking van oplichting, drugshandel en het witwassen van crimineel geld. Een zeer groot geldbedrag, enkele tienduizenden vermoedelijk xtc pillen en een luxe personenauto werden in beslag genomen. Bij één van de de aanhoudingen werd gebruik gemaakt van een arrestatieteam. De verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld.

Een team van het BFER onderzocht onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam, een oplichtings- en fraude zaak tegen de 31 jarige verdachte. Bij zijn arrestatie troffen de rechercheurs verpakkingsmateriaal voor verdovende middelen aan waarna zij direct een vervolgonderzoek instelden. In een woning in Amsterdam troffen zij apparatuur voor het vervaardigen van harddrugs en een tas vol met vermoedelijk xtc pillen aan. Het daarop volgende spoor leidde naar de 43-jarige man in Zaandam. Hij werd met behulp van een arrestatieteam aangehouden. Bij de zoeking die volgde, troffen de rechercheurs ruim 400.000 euro cash aan. De bijna 20 kilo zware tas bleek meer dan 70.000 tabletten te bevatten. De verdovende middelen en de apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Een luxe personenauto is door het onderzoeksteam in beslaggenomen omdat vermoed wordt dat deze is betaald met crimineel geld.