Gemeente Sittard-Geleen

Schoonmaakactie graffiti en wildplakken

Sittard-Geleen, 29 december 2005 - In het kader van het project Schoon, heel en veilig is gemeente Sittard-Geleen gestart met een grote schoonmaakactie in de centra van Born, Geleen en Sittard. Graffiti en illegaal aangebrachte aanplakbiljetten op gemeentelijke gebouwen en straatmeubilair (verzamelcontainers, prullenbakken, elektriciteitskasten etc.) worden verwijderd. Begin volgend jaar breidt de schoonmaakactie zich verder uit naar de overige stadsdelen. De hele operatie kost ongeveer EUR 60.000,--.

Graffiti en wildplakken hebben een negatieve uitstraling op het straatbeeld. Het nodigt uit tot het aanbrengen van nog meer graffiti en andere vormen van vandalisme. Deze verloedering van de leefomgeving draagt sterk bij aan het gevoel van onveiligheid. Daarnaast worden eigenaren van straatmeubilair, veelal gemeente en nutsbedrijven, opgezadeld met aanzienlijke schoonmaakkosten.

Een eenmalige schoonmaakactie is onvoldoende om de stad schoon te houden en de overlast terug te dringen. Daarom zet de gemeente op meerdere fronten in. Er is nieuw beleid gemaakt op gebied van handhaving. Voortaan kan niet alleen tegen de feitelijke dader (de plakker of kladder) maar ook tegen de opdrachtgever, bijvoorbeeld de organisator van een evenement, worden opgetreden. Wanneer er sprake is van racistische of aanstootgevende graffiti op gemeentelijke objecten, dan wordt die meteen verwijderd. Ook eigenaren van niet-gemeentelijke panden kunnen verplicht worden om dergelijke aanstootgevende leuzen weg te halen.

Essentieel onderdeel van de bestrijding van graffiti en wildplakken is het doen van aangifte. Het is namelijk strafbaar. Als iemand op heterdaad wordt betrapt staat hem een geldboete of een hechtenis te wachten. Het doen van aangifte bij de politie kan snel en eenvoudig via internet (www.politie.nl). Maar het is ook belangrijk om graffiti en wildplakken te melden bij de Servicelijn van de gemeente, zodat we maatregelen kunnen treffen.




Gemeente Sittard-Geleen