PAYBACK gaat aangfite doen voor plegen economisch delict

Vereniging payback

Op zeer korte termijn zal de Vereniging Payback namens haar leden de banken Dexia, AEGON, Fortis en Spaarbeleg bij het Openbaar Ministerie aanklagen wegens het plegen van een economisch delict.

Deze banken hebben destijds bij het verkopen van de aandelenlease producten in strijd met de Wet op het consumentenkrediet gehandeld omdat deze producten veelal op een (verborgen) lening zijn gebaseerd dienden deze banken over een Wck-vergunning te beschikken. Het doel van de Wck is het beschermen van de consument tegen overkreditering. De Wet op het consumentenkrediet (Wck) bepaalt daarom dat banken alleen leningen aan hun klanten mogen verstrekken dan wel zich als kredietgever mogen voordoen indien zij in het bezit zijn van een daartoe verleende vergunning. Deze vergunning had men destijds moeten aanvragen bij de daarvoor aangewezen toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Doordat zij niet hebben voldaan aan dit voorschrift van de Wet op het consumentenkrediet hebben deze banken de wet overtreden en zich hiermee schuldig gemaakt aan een economisch delict.

De AFM is hier als toezichthouder ernstig tekort geschoten in het uitoefenen van haar taak. Zij immers is niet alleen verantwoordelijk voor het verlenen dan wel intrekken van vergunningen maar ook controleert de AFM kredietverstrekkers op naleving van de Wck. Dit laatste moet ernstig in twijfel worden getrokken als geconstateerd wordt dat zelfs de vereiste vergunning ontbreekt.

De Vereniging Payback vindt het ontoelaatbaar dat de banken en kredietverstrekkers tot op heden niet door het Openbaar Ministerie zijn vervolgd. Het verstrekken van kredieten zonder over de vereiste vergunning te beschikken is strafbaar en daarom zal Payback namens haar leden aangifte doen bij het Openbaar Ministerie voor het plegen van een economisch delict.

Niet leden kunnen de Vereniging Payback steunen in het doen van deze aangifte en een machtiging via de website www.pay-back.nl invullen.

Vereniging PAYBACK
Postbus 90
7700 AB DEDEMSVAART

Voor de redactie:

Contact: info@pay-back.nl
tel.: 06 218 60 528
Ron Huijboom