Gemeente Borger-Odoorn


29-12-2005
BUINEN GEDEELDE TWEEDE BIJ NEDERLANDSE NOMINATIE EUROPESE DORPSVERNIEUWINGSPRIJS

In het kader van het Hunzeproject zijn in 2005 tijdens de uitvoering van de Dorpsvernieuwing van Buinen tal van onderdelen van het Dorpsomgevingsplan Buinen uitgevoerd.
Een afkoppelproject in het kader van watermanagement was de motor om tal van initiatieven aan elkaar te kunnen koppelen. Naast het afkoppelen van hemelwater van het vuilwaterriool kunnen genoemd worden het herstraten van de wegen, vervanging van de verlichting en ook het weer in originele staat herstellen van het historische spoordok.
Vanwege deze integrale aanpak en de nauwe samenwerking met het dorp heeft de gemeente Borger-Odoorn het dorp Buinen voorgedragen voor de Europese Dorpsvernieuwingprijs.
De Nominatiecommissie is enkele weken geleden op werkbezoek geweest in Buinen en is ter plekke geïnformeerd over de voortgang van de vele projecten.
Buinen is uiteindelijk met nog vijf andere dorpen en kernen doorgedrongen tot de twee ronde van deze prijs. Op dinsdag 20 december 2005 was de prijsuitreiking in Wijster. Dit Drentse dorp was de Nederlandse genomineerde voor de Dorpsvernieuwingprijs 2004.
Uiteindelijk is de eerste prijs gewonnen door het dorp Koudum in de Zuidwesthoek van Friesland.
Buinen werd gedeelde tweede met de dorpen Eexterveen, Veenhuizen, Creil en Slagharen.
Ondanks het gegeven dat Buinen geen eerste geworden is kijkt het dorp toch met een goed gevoel terug aan de deelname voor de Nederlandse nominatie Dorpsvernieuwingprijs.
In het juryrapport wordt veel lof geuit aan de aanpak in Buinen en dan met name de burgerparticipatie en bijvoorbeeld het verbinden van een afkoppelproject met een stukje cultuurhistorie ( het opengraven van het oude spoordok).
In het voorjaar van 2006 vindt de feestelijke afronding plaats van de dorpsvernieuwing in Buinen.