Gemeente Borger-Odoorn


29-12-2005
GEMEENTE EN WATERSCHAPPEN REGELEN SAMEN KWIJTSCHELDING BELASTINGEN

De waterschappen Hunze en Aa's, Velt en Vecht en de gemeente Borger-Odoorn hebben afgesproken met ingang van 2006 te gaan samenwerken op het gebied van kwijtschelding van de lokale belastingen. Inwoners van de gemeente, die in aanmerking denken te komen voor kwijtschelding, hoeven nog maar één keer een aanvraag in te dienen. De gemeente is belast met de uitvoering en regelt de kwijtschelding dus ook voor de waterschappen.
Een aanslag kan geheel of gedeeltelijk worden kwijtgescholden als de belastingschuldige niet in staat is de aanslag te betalen. Uiteraard moet dan wel aan bepaalde eisen worden voldaan. In de praktijk komt het erop neer dat mensen met een inkomen op bijstandsniveau in beginsel voor gehele kwijtschelding in aanmerking komen. Heeft men een inkomen tot maximaal 5% boven het bijstandsniveau dan behoort gedeeltelijke kwijtschelding tot de mogelijkheden. Er mag echter geen sprake zijn van een vermogen of bezittingen boven een bepaalde waarde.

Welke belastingen
De regeling geldt voor de gemeentelijke onroerende zaakbelastingen, het gemeentelijk rioolrecht en het vastrecht van de gemeentelijk afvalstoffenheffing. De waterschappen heffen elk in hun eigen gebied de verontreinigingsheffing en de ingezetenenomslag. Ook op deze heffingen is de kwijtscheldingsregeling van toepassing.