Socialistische Partij

Onvolledige voorlichting Kamer opmaat naar verkeerde voorlichting

29-12-2005 * Kamerleden Arda Gerkens en Jan de Wit van de SP-fractie hebben met verbijstering gereageerd op het nieuws van PM Den Haag Magazine dat ruim een derde van de ambtenaren op ministeries zeggen dat onwelgevallige informatie wordt achtergehouden voor de Kamer. De Kamerleden weten uit ervaring dat de scheidslijn tussen onvolledig en verkeerd informeren zeer dun is.

"Deze gegevens overtreffen helaas mijn ergste vermoedens," stelt De Wit. Als kampioen vragensteller ziet hij hoe moeilijke vragen omzeild worden en antwoorden verdraaid worden om fouten af te dekken. "Het ondergraaft de belangrijkste functie van de Kamer, namelijk de controle op de ministeries."

De gevolgen van deze misinformatie zijn groot. In de recente Congo-affaire hield de minister informatie achter voor De Wit over gegevens die met uitgezette asielzoekers mee werd gestuurd naar de Congolese autoriteiten. Daardoor ging de praktijk door, wat de uitgezette asielzoekers in levensgevaar bracht. Gerkens kreeg als Kamerlid te maken met de Betuwelijn, waarmee werd ingestemd mede omdat overschrijdingen in het bouwbudget werden achtergehouden en de aanbouw onterecht als verantwoord werd gepresenteerd. "Nu zitten we dus met een project dat onrendabel is, terwijl destijds werd gedaan alsof er geen vuiltje aan de lucht was," blikt Gerkens terug.

De Kamerleden willen dat coördinerend minister Remkes een ambtsinstructie opstelt voor het beantwoorden van vragen. De Kamer kan dan bezien of in individuele gevallen de minister vragen correct beantwoordt. "We willen de ministers af kunnen rekenen op echte informatie," besluit Gerkens.