Socialistische Partij

SP :: Nieuws :: Werkgevers slaan plank mis door tornen aan vakantiedagen

29-12-2005 * Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil vrije dagen schrappen in ruil voor een hoger salaris. Zo willen ze langer werken aantrekkelijker maker. "Een sigaar uit eigen doos en niet goed voor de werknemers," zegt Tweede-Kamerlid Jan de Wit. "Nederland kent in vergelijking met andere Europese landen al een laag aantal vakantiedagen, de werkdruk is hoog en over de productiviteit hoeft niemand te klagen. Vakantiedagen dienen ook om weer op te laden en tijd vrij te maken voor gezin en omgeving, daarop beknibbelen is een slechte zaak."

Jan de Wit Nu hebben werknemers bovenop het minimumaantal van 20 vakantiedagen nog `bovenwettelijke' dagen. VNO-NCW wil al deze extra dagen schrappen in ruil voor meer salaris. De vuistregel is dat het inleveren van een vrije dag gelijk staat aan 0,5 procent loonsverhoging. Jan de Wit waarschuwt dat het voorstel niet zal leiden tot een eerlijke uitruil van tijd en geld: "Werknemers met lage lonen zullen zich veel eerder genoodzaakt voelen om hun vrije dagen in te leveren voor geld. Werknemers die al genoeg inkomen hebben, zullen hiervoor minder noodzaak zien. Het komt er dus op neer dat de mensen met de laagste inkomens - en vaak ook fysiek zwaarder werk - aanzienlijk meer uren gaan draaien en minder rust krijgen. En dus ook eerder opgebrand zijn."

"Werkgevers zouden veel meer moeten investeren in scholing en werkomstandigheden in plaats van te tornen aan verworven rechten. De SP doet dan ook een oproep aan de vakbonden om het voorstel van de werkgeversorganisatie links te laten liggen en te blijven inzetten op loonsverhoging."