PERSBERICHT - 2005-12-29

Wintereditie toeristische nieuwsbrief Texel

Het gaat goed met zeehond in de Waddenzee

Uit de nieuwste tellingen blijkt dat het goed gaat met de zeehond in de Waddenzee. Het geboortepercentage van de gewone zeehonden is erg hoog en de populatie grijze zeehonden is enorm gegroeid. De zeehondenonderzoekers van Alterra-Texel hebben de nieuwste tellingen bekend gemaakt.

Het aantal gewone zeehonden in de Waddenzee wordt nu geschat op 5000. Afgelopen zomer zijn er bijna 900 jongen geboren. Dat brengt het geboortepercentage op 25,9% en dat is erg hoog. Volgens de onderzoekers is de conditie van de dieren uitstekend. Er zijn bovendien ruim 1500 grijze zeehonden in de Waddenzee geteld. De grijze zeehond wordt hier pas sinds 1980 weer aangetroffen, nadat hij in de Middeleeuwen door overbejaging verdween. De enorme groei (35%) van de populatie grijze zeehonden is niet alleen te verklaren aan de hand van geboortes. De wetenschappers concluderen daarom dat er ook dieren zijn geïmmigreerd vanuit Groot-Brittannië.

Meer kansen voor natuur door aanpassing duinrellen Fietsers op het fietspad van De Koog naar De Slufter reageerden onlangs verbaasd bij het zien van grote graafmachines die aan het werk waren langs de rand van het duingebied. Geen paniek, hier wordt niet gebouwd. De afgelopen tijd zijn langs de Zanddijk en de Oudeweg bij Den Hoorn duinrellen natuurvriendelijker ingericht. In het Krimbos is men hier nog mee bezig.

Op Texel richt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in samenwerking met Staatsbosbeheer op drie plaatsen duinrellen natuurvriendelijker in. Duinrellen zijn waterlopen die gevoed worden door schoon duinwater. Dit zeldzaam schone water biedt veel kansen voor de natuur. Door uitvoering van de maatregelen stroomt het water straks langzamer de duinen uit. Dit vergroot de zoetwatervoorraad onder de duinen en maakt dat in het groeiseizoen langer water uit de duinen naar het polderland blijft stromen. Dit is gunstig voor de landbouwgronden waar het water vervolgens doorheen stroomt.

Het project is een onderdeel van het Masterplan Water voor Texel, een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland, Gemeente Texel en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Doel van het Masterplan is het optimaliseren van het totale waterbeheer op Texel. De werkzaamheden aan de duinrel langs de Zanddijk, net ten noorden van de Korverskooi, zijn inmiddels voltooid. Deze duinrel is goed te zien vanaf het fietspad van De Koog naar de Slufter. Ook het werk bij de Oudeweg nabij Den Hoorn is al afgerond. In het Krimbos wordt vanaf half januari gegraven.

Waal in ere hersteld
Ten zuiden van Den Hoorn wordt het oude landschap van lage duintjes hersteld. Recent werd de Waswaal opgeknapt. Het afval waarmee deze plas vroeger is dichtgegooid, is eruit gehaald. De Waswaal, die rond 1400 ontstond, is uniek omdat hij het gevolg is van een doorbraak van de voormalige vloedhaak. Met deze term wordt een landtong aangeduid die zich in zee uitstrekt. De Waswaal is goed te zien; er loopt een fietspad langs.
Voor meer info: http://www.delieuw.nl/download/RapportG&L.pdf

Nieuwe arrangementen
Op zoek naar een leuk idee voor een weekendje weg of een speciale gelegenheid? Op www.texel.net vindt u originele nieuwe arrangementen. Zoals het hernieuwd Jawoord-arrangement en een workshop 'metamorfosemassage'.

Hernieuwd Jawoord-arrangement
Vanaf januari 2006 kunnen partners elkaar tijdens een superromantisch weekend op Texel opnieuw het jawoord geven. Het Hernieuwd Jawoord-arrangement bestaat onder meer uit 2 overnachtingen in een suite aan de Waddenzee met ontbijt op bed, champagne en rozen, vervoer per roze Chevrolet of rode cabrio naar de plechtigheid in een voormalig kerkje, en een feestelijk diner.

Workshop Metamorfosemassage
Sinds kort worden op Texel workshops metamorfosemassage gegeven. Veel mensen hebben kwaliteiten en talenten die ze door blokkades niet tot uitdrukking brengen. Een metamorfosemassage helpt je om in jezelf naar binnen te gaan en te ontdekken wie je ten diepste bent. In samenwerking met Hotel Prins Hendrik is een 3-daags arrangement samengesteld.
Voor meer info: http://www.texel.net/arrangement/nl/speciaal/88/toon

Op stap

Kunstjutten langs de vloedlijn
Tijdens een strandwandeling hebt u kans heel bijzondere flessenpost te vinden. Vier Texelse kunstenaars gooien een jaar lang in totaal zon 1500 flessen met een kunstwerkje in zee. Het is een actie om het orgel van de voormalige gereformeerde kerk van Oosterend naar Den Hoorn te halen. De gelukkige vinder wordt vriendelijk verzocht hiervoor een gift over te maken.

Wandelpad Eierlandse Duinen toegankelijk voor invaliden en wandelwagens
Het wandelpad door de Eierlandse Duinen wordt opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor rolstoelen en wandelwagens. Het pad loopt vanaf het fietspad tussen de Krimweg en de vuurtoren rechtstreeks naar het strand bij Paal 29. De fietswerende sluis wordt vervangen door een zogenaamd kussend hek. Het werk moet vlak voor de Kerstdagen klaar zijn.

Expositie 'Het weer op Texel'
In Ecomare is de interessante expositie Wolkje boven Texel? te zien over het weer op Texel, de gevolgen voor de natuur en klimaatveranderingen. Op de weerkaart van het NOS Journaal hangt steevast een wolkje boven het eiland, terwijl Texel in werkelijkheid juist zonniger is dan de rest van het land. Weerman Erwin Kroll legt dit uit op video. Kinderen kunnen zelf wind, lage druk en bliksem maken.
Voor meer info:
http://www.ecomare.nl/eco_nieuwspers/detail.asp?pageid=441&pnid=83&pn=
1

Sportief: Outdoor winteractiviteiten
Het strandpaviljoen van Paal 33 ligt opgeslagen in de winterstalling, maar het team van het sportpaviljoen gaat gewoon door met outdoor winteractiviteiten voor groepen. Bijvoorbeeld jutten, raften, Nordic walking of teambuilding onder leiding van een doorgewinterde jutter en een ervaren psycholoog.
Voor meer info: http://www.topvantexel.nl

Boekennieuws: Koken op sien Tessels
Ook zo gek op echt Texels lamsvlees en Texelse zeekruidenmosterd (Beste Streekproduct van het jaar 2005)? Dan is het nieuwe kookboek Koken op sien Tessels een goed idee voor onder de kerstboom. Het boekje bevat 40 gerechten met hoofdzakelijk Texelse ingrediënten en is fraai geïllustreerd met fotos van het eiland. Prijs: 12,50 euro. Te koop bij diverse Texelse boekhandels.
Voor meer info: http://www.hetopenboek.nl/htm/tesselskoken.htm

De samengevoegde Vakantiereisgids Texel 2006/VVV-gids Waddeneiland Texel is uit! Boeken voor 2006 kan via www.texelvakantie.nl. Of vraag de brochure aan via http://www.texel.net/vvv_info/brochures