Gemeente Halderberge


Gemeente krijgt historisch schilderij in bruikleen (29 december 2005)

oprichtster St. Elisabethsgesticht krijgt ereplaats

Donderdag 29 december ontving wethouder Anita Olsthoorn uit handen van Heemkundige Kring Br. Christofoor een bijzonder schilderij. Het is een portret van mw. Bogaarts-Hopstaken (1796-1883) die door een donatie in 1872 van 27.000 gulden het mogelijk maakte een gasthuis te realiseren. Dit ziekenhuis kan als de voorloper beschouwd worden van de huidige polikliniek en De Zellebergen.

Officieel is het doek, dat ruim een meter hoog is, eigendom van de St. Elisabethstichting, die het in bruikleen had afgestaan aan de heemkundige kring. Met toestemming geeft de heemkundige kring het is bruikleen aan de gemeente, die het schilderij op een zichtbare plaats in het gemeentehuis tentoonstelt naast het portret van Anna Melort.

Op het schilderij houdt mw. Bogaarts-Hopstaken de stichtingsbrief van 1872 in haar hand vast. Op de achtergrond is het St. Elisabethsgesticht in de oorspronkelijke gedaante zichtbaar. Dit portret hing tot de sluiting in de regentenkamer. Vervolgens is het door de St. Elisabethsstichting in bruikleen gegeven aan het vroegere bisschoppelijk museum Breda. De stichting heeft het schilderij terugontvangen en het in bruikleen afgestaan aan de heemkundige kring in het gebouw In De Drie Koningen, Oudenbosch. De heemkundige kring wil het in bruikleen afstaan aan de gemeente, zodat de beeltenis van mevrouw Hopstaken in de galerij van voor Oudenbosch belangrijke personen kan worden opgenomen.

Jan Bedaf namens de Heemkundige Kring en Piet Rossou namens de St. Elisabethstichting bieden Anita Olsthoorn het schilderij aan

Maria Jacoba Boogaerts werd op 9 juni 1797 te Rotterdam geboren. Ze huwde met Joannes Crillaerts te Rotterdam en later met Johannes Hopstaken te Oudenbosch. Op 11 februari 1883 overleed ze te Oudenbosch. Het kinderloze echtpaar Hopstaken-Boogaerts woonde in de Oudenbossche Fenkelstraat (het inmiddels verbouwde pand is thans genummerd 22).

detail met de datum op de stichtingsbrief
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 29/12/2005