Gemeente Den Haag

december 2005
SCHERP TOEZICHT OP VERKOOP VUURWERK (29 december)

Acht milieu-inspecteurs van de gemeente Den Haag worden vanaf vandaag tot en met 31 december speciaal ingezet om toezicht te houden bij vuurwerkbedrijven. Ze zien - samen met de politie - erop toe dat de opslag van het vuurwerk veilig is en dat de verkoop volgens de regels verloopt. Zowel bekende legale verkooppunten als plaatsen die verdacht worden van illegale verkoop worden gecontroleerd.

Tegen onveilige opslag en illegale verkoop treden de milieu-inspecteurs strikt handhavend op. Dat kan betekenen dat het aanwezige vuurwerk in beslag wordt genomen en dat een verkoopvergunning voor het volgend jaar kan worden geweigerd. Hierover zijn afspraken gemaakt met politie en brandweer. De politie kan ook boetes uitschrijven.

Toename aantal verkooppunten
Dit jaar heeft de gemeente Den Haag 38 vergunningen verleend voor het verkopen van vuurwerk. Dit is een stijging van zes ten opzichte van 2004. Het aantal verleende vergunningen nam sinds 2002 af. Dit jaar is er voor het eerst weer een stijging merkbaar.

Afsteken van vuurwerk
Vuurwerk mag op 31 december vanaf 10.00 uur s'ochtends tot 02.00 uur middernacht worden afgestoken.

Opruimen van vuurwerk
Het is noodzakelijk om vuurwerk zo snel mogelijk op te ruimen. In een aantal Haagse wijken is een aantal initiatieven om de vuurwerkresten óp te ruimen. Zo organiseert Stadsbeheer samen met stichting BOOG en Welzijn Scheveningen een zakgeldactie voor de jeugd van 11 tot 17 jaar. Daarbij ruimen jongeren vuurwerkafval op. Verder krijgt ieder Hagenaar die meedoet met de jaarlijkse vuurwerkafvalcampagne in ruil voor het inleveren van afvalzak met vuurwerk of een kerstboom een bon voor een fast food restaurant. Zie hiervoor www.denhaag.nl/oud&nieuw.