Artsen zonder Grenzen


Aidsremmers in Nigeria gratis, maar groot deel aidszorg nog niet

29/12/2005 15:40 -- In het West-Afrikaanse land Nigeria hoeven aidspatiënten vanaf volgende maand niet meer te betalen voor hun aids-remmende medicijnen. Ook de prenatale zorg en de medische zorg rond de bevalling wordt voor seropositieve vrouwen gratis. Toch blijven belangrijke delen van de aidszorg onbetaalbaar voor veel Nigerianen.

Tot nu toe moesten patiënten in staatsziekenhuizen 1.000 naira, (6,76 euro) per maand betalen voor hun aidsremmers. Samen met lokale actiegroepen heeft Artsen zonder Grenzen dat tarief herhaaldelijk gekritiseerd als één van de betalingen die arme patiënten uitsluiten van aidszorg. Verder leiden ze ook tot onregelmatig medicijngebruik, waardoor resistentie tegen de medicijnen kan ontstaan.

Deze verandering is een stap in de goede richting, zegt François Giddey, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Nigeria. Maar patiënten in de meeste overheidsklinieken zullen nog steeds moeten betalen voor de behandeling van de infecties die met aids gepaard gaan en voor de diagnostische tests die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de aidsremmers correct worden gedoseerd.

In de meeste overheidsprogrammas tegen aids moeten de patiënten bijna 140 euro per jaar betalen voor alleen al de tests en de diagnoses. Daarbij brengt ieder programma de medicijnen voor de bijkomende infecties in rekening, al snel ruim 83 euro per jaar. Uit een recent onderzoek van Artsen zonder Grenzen blijkt dat bijna de helft van de aidspatiënten in de overheidsziekenhuizen minder dan 30 euro per maand te besteden heeft. Artsen zonder Grenzen zal de details van het nieuwe beleid analyseren en blijven pleiten voor een volledig gratis aidszorg, zegt François Giddey.

Naar schatting 3,5 miljoen Nigerianen zijn seropositief, 32.000 van hen zijn onder behandeling. De Nigeriaanse overheid wil daar eind volgend jaar 250.000 van maken. Artsen zonder Grenzen biedt op dit moment gratis een volledig pakket van zorg aan ruim 950 aidspatiënten in het General Hospital van Lagos.