Gemeente Hardenberg

Agraplan Farmaca & Pluimvee-praktijk Plantema naar Haardijk

Donderdag 29 december 2005

De bouw van het nieuwe pand van Agraplan Farmaca en Pluimvee-praktijk Plantema op het Hardenbergse bedrijventerrein Haardijk start in de tweede week van het nieuwe jaar. De Hardenbergse bedrijven zijn nu nog gevestigd aan de Hessenweg in Hardenberg, maar zijn daar al een tijdje uit hun jasje gegroeid.

Pluimvee-praktijk Plantema is een onafhankelijke dierenartsenpraktijk. De praktijk heeft tientallen jaren ervaring in de pluimvee geneeskunde en werkt met drie erkende pluimvee dierenartsen. Het bedrijf Agraplan Farmaca, dat sinds 1994 wordt gerund door Arnaud Plantema, is een toonaangevend bedrijf in de advisering en handel van diergeneesmiddelen en aanvullende diervoeders ten behoeve van de pluimveesector. Vanuit Hardenberg is Plantema jr. actief in 36 landen.

Beide bedrijven verhuizen rond de bouwvak van 2006 naar het Hardenbergse bedrijventerrein Haardijk. Op een kavel van 3400 vierkante meter wordt een pand van twee verdiepingen hoog gebouwd. Het nieuwe pand krijgt een vloeroppervlakte van 1200 vierkante meter. Voor het representatieve gebouw worden bijzondere en opvallende materialen gebruikt. Bij het gebouw worden voldoende parkeerplaatsen aangelegd, zowel voor medewerkers als bezoekers.

Agraplan Farmaca en Pluimvee-praktijk Plantema zijn nu nog gevestigd aan de Hessenweg in Hardenberg, maar kampen daar volgens de grondleggers van het bedrijf, dierenarts Jetze Plantema en directeur Arnaud Plantema, met ruimtegebrek. Ook konden beide bedrijven aan de Hessenweg hun ambities voor de toekomst niet waarmaken. Daarnaast is er op de huidige locatie een tekort aan parkeerplaatsen.

De bedrijven kiezen voor bedrijventerrein Haardijk vanwege de gunstige ligging en de goede bereikbaarheid, in het bijzonder de goede verbinding met Duitsland. Verder speelt voor Plantema mee dat bedrijventerrein Haardijk een representatieve locatie is. Bovendien gaat het om van oorsprong Hardenbergse bedrijven en willen ze dat ook blijven, ook vanwege de positieve ontwikkelingen in onder andere het centrum van Hardenberg. In verband met de naderende verhuizing, heeft Plantema het aantal werknemers uitgebreid naar 18 personen.

Het bedrijvenpark Haardijk is een kwalitatief hoogwaardig bedrijventerrein. Het terrein is prima ontsloten en is zeer gunstig gelegen aan de kruising tussen de N34 en de N343. De totale oppervlakte is 35 hectare, verdeeld in twee fasen. Het bedrijvenpark biedt volop ruimte aan een breed scala van ondernemingen waaronder kantoren en bedrijven met kantooruitstraling, maar ook restaurants, de autobranche, perifere detailhandel, lichte industrie en woonmilieuvriendelijke bedrijvigheid.

Het project 'Bedrijventerrein Haardijk' is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Europese Unie en de provincie Overijssel.