Ingezonden persbericht


Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Van: Gerard Flinkers

Datum: 29 december 2005

Betreft: planologische regeling "niet-agrarische bedrijven buitengebied Weerselo"

PROVINCIALE GOEDKEURING OP BESTEMMINGSPLAN VOOR NIET-AGRARISCHE BEDRIJVEN BUITENGEBIED VOORMALIGE GEMEENTE WEERSELO: NA VELE JAREN ADEQUATE PLANOLOGISCHE REGELING VOORHANDEN.

Op een viertal onderdelen na hebben GS van Overijssel het bestemmingsplan "niet-agrarische bedrijven voor het buitengebied van de voormalige gemeente Weerselo goedgekeurd. Door deze goedkeuring is een adequate planologische regeling voor deze bedrijven ontstaan, is een stuk rechtszekerheid geschapen en kan de gemeente op een goede manier toezicht uitoefenen en handhaven. Met deze goedkeuring zijn de betreffende bedrijven planologisch gezien gelegaliseerd.

Toelichting:

Op het overgrote deel van de niet-agrarische bebouwing in het buitengebied van de voormalige gemeente Weerselo is een sterk verouderd bestemmingsplan Buitengebied van toepassing. De voormalige gemeente Weerselo is sedert de tachtiger jaren bezig een adequate planologische regeling te scheppen voor een vijftig-tal niet-agrarische bedrijven in dat buitengebied.

Deze bedrijven betreffen onder andere: bedrijfsgarages, tankstations, horecabedrijven, aannemersbedrijven, wegenbouwbedrijven, installatiebedrijven, grondverzetbedrijven, transportbedrijven, meubelmakerijen, maar ook een pottenbakkerij, een galerie en een stoffeerderij. Meerdere procedures om dit goed geregeld te krijgen zijn gestrand.

Steeds was er weer dat spanningsveld tussen het planologisch uitgangspunt, dat niet-agrarische bedrijven in feite niet in het buitengebied thuishoren tegen de evidente en vaak al gedurende vele jaren aanwezigheid van deze bedrijvigheid. Voor de firma Krabbe-beton aan de Bornsestraat is recentelijk en tot volle tevredenheid van alle partijen een oplossing gekomen.

De gemeente Dinkelland heeft bij besluit van 17 maart jl. het bestemmingsplan "niet -agrarische bedrijven buitengebied Weerselo" vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben dit besluit op een viertal onderdelen na goedgekeurd op 13 december jl. Daarmee komt een einde aan een stuk planologische onzekerheid, niet in de laatste plaats voor deze bedrijven zelf.

Wat betekent de goedkeuring voor de bedrijven ?
Op de eerste plaats een adequate planologische inpassing, dus duidelijkheid wat de planologische mogelijkheden maar ook onmogelijkheden zijn. Voor een aantal bedrijven is er een uitbreidingsmogelijkheid van maximaal 15%.

Gedeputeerde staten van Overijssel hebben voor de volgende 4 bedrijven goedkeuring onthouden:
- Autobedrijf Krabbe (Bornsestraat, Weerselo) en "de Witte Beer" (Deurningerstraat, Deurningen): beiden hebben een LPG-verkooppunt en de gemeente heeft verzuimd voor deze bedrijven een zonering aan te brengen. Dat moet op basis van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (BEVI).
- Aannemersbedrijf Steggink (Haarstraat, Rossum): Gedeputeerde Staten hebben de in het bestemmingsplan opgenomen juridisch-planologische regeling voor dit perceel als onduidelijk geoordeeld. De in het plan opgenomen gebruiksoppervlakte voor staalconstructie-activiteiten en die van op- en overslag zijn in de ogen van GS onduidelijk en scheppen daardoor een situatie van rechtsonzekerheid.
- Aannemersbedrijf Wesselink (Bornsestraat, Weerselo): goedkeuring is onthouden aan een tweetal delen van de bij het bedrijf behorende gronden: het zuidelijk deel van de bestemming beplantingsstrook en een deel van de bestemming agrarisch gebied.

Het gemeentebestuur is uitermate verheugd, dat met deze goedkeuring er na vele jaren een adequate planologische regeling voor de niet-agrarische bedrijven in het buitengebied van de voormalige gemeente Weerselo is gekomen. De betreffende bedrijven weten nu waar zij planologisch gezien aan toe zijn en de gemeente kan op een juiste wijze invulling geven aan haar toezichthoudende en handhavende taak.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: wethouder Mentink, tel. 0541 - 854107
Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330



---- --