Consument gelooft niet in onafhankelijk hypotheekadvies

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 29 december 2005

Eigen Huis eist verbod op productieafspraken

Consument gelooft niet in onafhankelijk hypotheekadvies

Consumenten denken niet dat zij een echt onafhankelijk advies krijgen als zij bij adviseurs te rade gaan voor de keuze van een hypotheek. Ruim tweederde denkt dat de provisie die de hypotheekadviseur ontvangt wel degelijk een rol speelt bij de advisering. Driekwart is zelfs van mening dat een echt onafhankelijk hypotheekadvies niet mogelijk is. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis over klantbeleving van het hypotheekadvies.
Vereniging Eigen Huis roept de branche op het vertrouwen van de consument terug te winnen door het transparant maken van de beloning van adviseurs en een verbod op afspraken over productieverplichtingen bij onafhankelijke adviseurs.

Het uitzoeken van de best passende hypotheek is voor veel consumenten een lastige klus. Van de woningbezitters geeft 73% aan hypotheekproducten complex te vinden en daardoor moeilijk te begrijpen. Een huizenkoper ontkomt er dan ook meestal niet aan een hypotheekadviseur in te schakelen. Iets minder dan de helft (45%) van de consumenten gaat vervolgens volledig af op het advies van een hypotheekadviseur. Dit advies wordt gevolgd, ondanks dat:

- 84% van mening is dat alleen een goed advies gegeven kan worden als alle mogelijke hypotheekproducten van alle geldverstrekkers worden vergeleken, iets wat zelden voorkomt;
- 34% vindt dat de meerderheid van de adviseurs niet in staat is om helder en duidelijk de keuze van een hypotheek te onderbouwen;

- 38% de mening is toegedaan dat hypotheekadviseurs over het algemeen niet te vertrouwen zijn.

Vereniging Eigen Huis is verrast dat zoveel eigenwoningbezitters zeggen niet te geloven in onafhankelijk hypotheekadvies. Het imago van hypotheekadviseurs is nog steeds bedroevend. Zo zijn de signalen over provisiegericht adviseren aan de orde van de dag. Recentelijk werd onthuld dat meer dan 50 ING assurantiekantoren van aandeelhouder Nationale Nederlanden 'snoeiharde'productie-eisen opgelegd hadden gekregen. De kantoren, die zich als 'adviesvrij' profileren, moesten onder meer 90% van de leven- en hypotheekproductie onderbrengen bij Nationale Nederlanden. Het uitkeren van extra provisie moest het halen van de verkoopdoelen stimuleren. Dat dit fenomeen regelmatig voorkomt schreef de hoofdredacteur van het assurantievakblad AM Magazine op 2 december jongstleden: 'verzekeraars en tussenpersonen spannen meer dan eens samen om nog meer productie, respectievelijk provisie, binnen te halen. Niet zelden ten koste van de klant'.

'Minachting voor de klant, een schande' stelt Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Er wordt door de branche om het hardst geroepen dat men niet meedoet aan zulke praktijken, maar steeds opnieuw blijkt het tegendeel. Het zelf reinigend vermogen van de branche is beperkt. Nu alweer worden de mazen van de nog niet eens ingevoerde Wet Financiële dienstverlening gezocht. Dit alles heeft ertoe geleid dat Vereniging Eigen Huis consumenten adviseert alleen in zee te gaan met adviseurs die openheid van zaken geven over hun verdiensten en de partijen met wie zij zaken doen. Daarnaast biedt Vereniging Eigen Huis haar leden de mogelijkheid op een transparant en provisie-onafhankelijk hypotheekadvies via de Eigen Huis Hypotheekservice'.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de hypotheekbranche volledige openheid van zaken moet geven voor wat betreft de beloning van de adviseur en eist een verbod op productieverplichtingen bij adviseurs die zichzelf onafhankelijk noemen.


Noot voor de redactie,