Gemeente Scheemda


Vuurwerkverkoop in Heiligerlee
23 december 2005

Op 29 november bracht het college van Scheemda een bezoek aan Filmstation 2000 te Heiligerlee. Niet om de videotheek te bekijken,want daar was men al eens, maar om kennis te nemen van de wijze waarop de vuurwerkverkoop is geregeld. Door de steeds strengere eisen, vooral na de vuurwerkramp van Enschede, is dit het enige overgebleven verkooppunt in de gemeente.
Dhr. Slijm troont ons mee naar een apart gebouw achter de videotheek compleet met verkoopruimte, voorbeelden van vuurwerk ,balie, pintautomaat en twee zware vuurwerkbunkers. Sprinklerinstallatie, aparte watertank, brandblussers , alarm, beveiliging, aparte verlichting etc maken het gebouw compleet. En dat voor drie dagen verkoop. Maar dan wordt er wel zoân 8000 kg verkocht. Per persoon mag er maximaal 10 kg mee. In die drie dagen komen er ong. 1500 kooplustigen met aanhang hun slag slaan.. Het bedrijf wordt jaarlijks gecontroleerd en is gecertificeerd. Het vuurwerk komt uit Nederland en is dus volstrekt legaal.

Dhr. Slijm waarschuwde nog eens voor de gevaren van het illegale vuurwerk. Hoort u nu al geknal in Scheemda, dan is dat dus niet legaalâ¦..In Heiligerlee kan men terecht voor vuurwerk van 10 eurocent tot wel honderd euro. Slijm zegt dat hij goede kwaliteit levert. Maar ja, zoals dat met vuurwerk gaat, meenemen en de lucht in schieten. Geen garantie als het niet afgaat. Dus men kan niet even terugkomen op
1 januari, maar dat is hem nog nooit overkomen. Jan Slijm vindt het siervuurwerk het mooiste en dat gaat ook bij hemzelf natuurlijk de lucht in. Volgend jaar gaat hij weer een stapje verder en dan kan men ook al via Internet vooraf bestellen. En verder waarschuwt hij nog : Lees de gebruiksaanwijzing tevoren, pas altijd op met vuurwerk. En tenslotte Een knallend en spetterend Nieuwjaar toegewenst.