Gemeente Twenterand


Brandweer controleert in december meer horecabedrijven

Integrale horecacontrole: ondernemers krijgen hersteltermijn

In week 46 en 47 hebben controleurs van de gemeente Twenterand in samenwerking met de Brandweer en Politie een steekproefcontrole gehouden bij horecabedrijven. Het betrof een integrale controle (milieu, brandveiligheid, bouwen/ruimtelijke ordening, bijzondere wetten). De controles waren vooraf aangekondigd. Er zijn een aantal strijdigheden geconstateerd, maar de meeste daarvan zijn eenvoudig te verhelpen.

Brandveiligheid scoort onder de maat, met name doordat blusmiddelen niet bereikbaar zijn, of doordat er te weinig of afgekeurde brandblussers beschikbaar zijn. Op basis van deze bevindingen zal de brandweer in de maand december meer horecabedrijven controleren en de eigenaren nogmaals op hun verantwoordelijkheid wijzen. Een ander (brand)veiligheidscontrolepunt was de vluchtweg. Soms zijn de aanduidingen van vluchtwegen niet aanwezig, niet voldoende zichtbaar of is de vluchtweg niet toegankelijk. Ook de opslag van gevaarlijke stoffen kwam aan bod. Hierbij ontbreken soms de gevaarsymbolen of zijn bijvoorbeeld drukflessen onjuist opgeslagen. Verwarmingsinstallaties worden niet regelmatig geïnspecteerd, dit kan leiden tot een verhoogde uitstoot van CO2. Sommige keukens beschikken niet over een voorgeschreven mechanische ventilatie. In enkele gevallen ontbraken de huis- en gedragregels en in een enkel geval was de terrasvergunning niet in overeenstemming met de werkelijkheid.

De gemeente informeert de eigenaren van de horecabedrijven per brief over de bevindingen. Met deze brief krijgen de horecaondernemers een aantal weken om de geconstateerde strijdigheden te verhelpen. Na deze hersteltermijn volgt een hercontrole.