NEN


Veilig kaarsen branden door eenduidige symbolen

Brussel - De gebruiksaanwijzing voor het veilig branden van kaarsen wordt in heel Europa gelijk. In plaats van teksten in uiteenlopende talen moet er een beperkte set pictogrammen komen. Producenten van kaarsen en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties hopen zo het aantal ongevallen terug te dringen.

Door onjuist gebruik of onoplettendheid gebeuren er helaas nog steeds veel ongelukken met kaarsen. Niet zelden lopen mensen ernstige brandwonden op of ontstaat er een fikse brand. Dit heeft kaarsenmakers in heel Europa doen besluiten om veiligheidscriteria voor het branden van hun producten op te stellen. Ze doen dit via een platform van de Europese organisatie voor normalisatie CEN. Ook Nederlandse kaarsenmakers zijn hier via NEN, het Nederlands centrum van normalisatie, bij betrokken. De groep verwacht de nieuwe norm halverwege 2006 gereed te hebben.

In de Europese norm die momenteel wordt opgesteld komen naast criteria voor het veilig branden ook testmethodes te staan. Met de laatsten kan een producent testen of zijn product aan alle eisen voldoet.
Een belangrijk onderdeel van de norm is een set pictogrammen. Symbolen zijn niet taalgebonden en daardoor gemakkelijk te gebruiken in geheel Europa. De set pictogrammen zal eenduidig en beperkt zijn. Teveel aanwijzingen leiden immers ook tot onjuist gebruik. De belangrijkste vier waarschuwingen in de vorm van symbolen hebben te maken met 80 tot 90 % van de ongevallen en zijn:
* Laat een brandende kaars nooit zonder toezicht;
* Brand kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren;
* Plaats brandende kaarsen altijd met enige afstand naast elkaar;
* Brand geen kaarsen op of vlakbij iets wat gemakkelijk vlam vat.

Meer weten? Neem dan contact op met NEN-Consumentenzaken, tel. (015) 2 560 376,
e-mail: jeannette.leenders@nen.nl.

NEN wenst u veilige en gezellige feestdagen!

Wat is NEN?
NEN is hét kennisnetwerk in de wereld van normen en regelgeving. Gebruikers van normen kunnen NEN op ieder moment en vanaf elke plaats raadplegen. Met cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten bevordert dit nationale centrum het gebruik van normen. Kijk voor meer informatie op www.nen.nl.