Gemeente Alphen aan den Rijn


Visie op welzijn en zorg: Sterk voor kwetsbaar

Alphen aan den Rijn wil investeren in de kwaliteit van de samenleving met als doel de zelfredzaamheid en onderlinge betrokkenheid te stimuleren. Bijzondere aandacht is er voor kwetsbare mensen of groepen. Deze missie is opgenomen in de concept visie voor de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 'Sterk voor kwetsbaar'. De concept visie wordt op 16 januari 2006 met belanghebbenden besproken.

De beoogde ingangsdatum van de Wmo is 1 juli 2006. Bij de behandeling van het wetsvoorstel eind januari in de Tweede Kamer, moet duidelijk worden wat de inhoud van de wet precies is. Met deze nieuwe wet krijgt de gemeente nieuwe taken en meer mogelijkheden om integraal beleid te voeren. Een nieuwe wet betekent een nieuwe ontwikkeling en nieuwe dynamiek. Deze ontwikkeling vraagt om een herbezinning op de bestaande situatie in Alphen aan den Rijn. De vraag is of de keuzes uit het verleden nog wel voldoende aansluiten op de huidige en toekomstige wensen en behoeften.

De gemeente heeft een concept visie opgesteld, 'Sterk voor kwetsbaar'. Daarin staat in welke richting de gemeente de komende jaren aan de slag wil gaan. Lang niet alles is nieuw en lang niet alles is anders, maar wel integraal benaderd. Met andere woorden: bestaande en nieuwe activiteiten zullen in samenhang worden opgepakt.

De gemeente wil graag weten wat belanghebbenden bij de Wmo van de conceptvisie vinden. Op maandag 16 januari 2006 zijn er twee bijeenkomsten waarop zowel aanbieders van zorg en welzijn als zorgvragers, mantelzorgers, belangenbehartigers of andere belangstellenden kunnen meepraten en hun standpunt kenbaar kunnen maken. 's Ochtends is er een bijeenkomst van 10.30 uur tot 12.30 uur, 's avonds is iedereen welkom van 19.30 uur tot 21.30 uur. Beide bijeenkomsten zijn in het stadhuis. Diverse organisaties krijgen een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Andere belangstellenden kunnen zich aanmelden.

Eind januari spreekt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. Op dat moment komt er ook duidelijkheid over de invoeringsdatum van de wet. Op basis van de adviezen en reacties van belanghebbenden, en met de actuele informatie uit de Tweede Kamer, wordt de concept-visie aangepast. Het college kan vervolgens de visie vaststellen en voorleggen aan de raad. Uiteindelijk beslist de raad over de inhoud van de visie. Op basis van deze visie wordt vervolgens samen met belanghebbenden een beleidsplan voor de eerste vier jaar opgesteld.