Politie Groningen

Persberichten vrijdag 30 december 2005

provincie Groningen,, 30-12-2005 o Vandaag zijn er negen persberichten.

Groningen: Stadjer met gasalarmpistool aangehouden

De politie heeft donderdagmiddag op het Emmaplein een 20-jarige man uit Groningen aangehouden voor de Wet wapens en Munitie. De verdachte kon worden ingerekend na waarnemingen van stadswachten. Hij bleek een gasalarmpistool bij zich te hebben met bijbehorende knalpatronen. Bij zijn aanhouding gaf de Stadjer een valse naam op. Op het politiebureau bleek zijn echte identiteit. In de woning van de verdachte trof de politie nog eens 28 losse flodders en 30 knalpatronen aan. Het wapen en alle munitie werd inbeslaggenomen. Na verhoor werd de man in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: brandstichting leidt tot aanhoudingen

De politie heeft donderdagavond op de Iepenlaan drie mannen uit Groningen aangehouden voor brandstichting, verzet en ambtsbelemmering. Politieagenten zagen dat een groepje jeugd bij een vuur stond achter de woningen aan de Iepenlaan. Een 20-jarige man gooide onder de ogen van de dienders een kastje op het vuur. Hierop werd de man ingerekend voor brandstichting. De groep jeugd keerde zich vervolgens tegen de agenten. Ondanks vorderingen om weg te gaan, werden de dienders aangevallen. Een 22-jarige man sprong een agente in de rug en bejegende daarna een tweede agent. Ook hij werd aangehouden. Ten slotte gedroeg een 19-jarige man zich bijzonder agressief door een politieagent te bejegenen. Hij negeerde waarschuwingen dat pepperspray zou worden gebruikt. Hierop werd de 19-jarige gepepperd, waarna hij kon worden overmeesterd. De agenten moesten door het geweld ook zelf diverse klappen met de wapenstok uitdelen. De brandweer heeft de brand geblust en de milieudienst heeft de rommel opgeruimd. De drie verdachten werden ingesloten en zullen vandaag worden gehoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: automobilist onder invloed op herhaling

De politie heeft donderdagavond in de H.W. Mesdagstraat een 46-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer werd in zijn auto gecontroleerd en bleek alcohol te hebben gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau bleek dat hij 1,45 promille alcohol in het bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Na verhoor mocht de automobilist het politiebureau verlaten. De Stadjer was eerder deze maand ook al tegen de lamp gelopen. Toen had hij 1,2 promille in zijn bloed. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: rijden onder invloed

De politie heeft donderdagnacht op de S.O.J. Palmestraat een 40-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer werd in zijn auto gecontroleerd, omdat zijn rijgedrag onzeker overkwam op de politie. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau bleek dat hij 1,85 promille alcohol in het bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Na verhoor mocht de automobilist het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Wijhenaar na valse melding aangehouden

De politie heeft donderdagnacht een 37-jarige man uit Wijhe aangehouden voor het maken van een valse melding. De Wijhenaar kon met behulp van de cameras in de binnenstad worden ingerekend. Hij bleek zonder noodzaak vanuit een telefooncel naar het alarmnummer 112 te hebben gebeld. De man bekende tijdens het verhoor dat hij naar het alarmnummer had gebeld. Volgens eigen zeggen had hij een stommiteit begaan en maakte de man tijdens het verhoor zijn excuses. De man mocht na het verhoor het politiebureau verlaten.

Marum: jongen aangehouden na gooien illegaal vuurwerk

De politie heeft donderdagavond op De Wending een 15-jarige jongen uit Marum aangehouden voor het gooien met illegaal vuurwerk. De jongen gooide het vuurwerk met nitraat naar een auto. Hij had pech, want de auto betrof een onopvallende politieauto. De jongen werd gecontroleerd en bleek nog meer illegaal vuurwerk bij zich te hebben. Het vuurwerk werd inbeslaggenomen. De jongen zal worden overgedragen aan buro Halt voor het ondergaan van een alternatieve straf. Na verhoor mocht de 15-jarige het politiebureau verlaten.

Delfzijl: brievenbus door vuurwerk vernield

Onbekenden hebben donderdagavond op de Koningsplaat een brievenbus met vuurwerk opgeblazen. De post werd door de politie in een andere brievenbus gegooid. Het postbedrijf zal aangifte van vernieling doen.

Harkstede/Delfzijl: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op twee locatie een snelheidscontrole gehouden.

Hoofdweg in Harkstede: aantal geregistreerde voertuigen: 230, aantal overtredingen: 25, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Provincialeweg N991 in Delfzijl: aantal geregistreerde voertuigen: 454, aantal overtredingen: 18, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Hoogezand: rijden onder invloed
De politie heeft donderdagnacht op de Erasmusweg een 26-jarige man uit Veendam aangehouden voor rijden onder invloed. De Veendammer werd in zijn auto gecontroleerd. Een blaastest wees uit dat hij te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau bleek dat hij 1,75 promille alcohol in het bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Bij navraag werd geconstateerd dat de rechter de man zijn rijbevoegdheid had ontzegd. Tevens bleek zijn auto niet te zijn verzekerd. De Veendammer werd na verhoor ingesloten, omdat hij nog twee vonnissen had openstaan van in totaal 100 dagen. De politie maakt proces-verbaal op.