Gemeente De Ronde Venen


College versoepelt regels Bijzondere bijstand

B&W van De Ronde Venen hebben de beleidsregels voor Bijzondere bijstand versoepeld.
Sinds 1 juli 2005 werkt de gemeente met een nieuw handboek waarmee recht op bijzondere bijstand wordt bepaald. Uit de praktijk is gebleken, dat enkele regels versoepeld kunnen worden. In de praktijk betekent dit, dat nog dit jaar 10 aanvragen worden herzien. De beleidsregels die worden versoepeld, zijn als volgt.
- De ingangsdatum van de bijstand wordt verruimd, zodat klanten ook ná het maken van kosten binnen zes weken nog bijzondere bijstand kunnen aanvragen.

- De kosten voor het reizen naar een school voor het voortgezet onderwijs per openbaar vervoer of fiets door minderjarige kinderen komen in aanmerking voor bijzondere bijstand, indien er geen aanspraak kan worden gemaakt op een voorliggende voorziening en de school zich niet bevindt binnen een straal van 2 km. Er worden geen voorwaarden gesteld aan de onderwijskeuze van de klant.

- Als na objectief onderzoek blijkt, dat er noodzaak tot behandeling van een psycholoog bestaat, kunnen kosten worden vergoed. De reden hiervoor is, dat behandeling door een psycholoog soms een positieve bijdrage kan leveren aan een reïntegratietraject.
- Reiskosten in verband met een medische behandeling kunnen worden vergoed op basis van de goedkoopst mogelijke manier van reizen, indien de klant geen aanspraak kan maken op een voorliggende voorziening zoals een vergoeding of hardheidsclausule vanuit de zorgverzekering.
- De langdurigheidstoeslag (een toeslag als iemand heel lang in de bijstand zit) wordt niet aangemerkt als inkomen, van waaruit de bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten van het bestaand voldaan kunnen worden.
Alle aanvragen Bijzondere bijstand die vanaf 1 juli 2005 afgewezen zijn, worden herzien op basis van de versoepelde beleidsregels. De gemeente De Ronde Venen verwacht dat de extra kosten voor de versoepeling beperkt blijven en binnen bestaande budgetten kunnen worden uitgevoerd.
Het voorstel tot versoepeling van de regels heeft instemming van de werkgroep van gemeenteraads-leden om uitvoering te geven aan de motie van De Combinatie om extra geld beschikbaar te stellen voor de minima.