Gemeente De Ronde Venen


Fietspad langs Hoofdweg aangelegd voor 1 mei 2006

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, start de aanleg van een fietspad langs de Hoofdweg in Waverveen in maart 2006. Eind april kan het fietspad klaar zijn voor gebruik. B&W vragen de gemeenteraad geld beschikbaar te stellen voor de aanleg. Een fietspad langs de Hoofdweg in Waverveen is al lang onderwerp van discussie. In 2002 pleitten ouders van kinderen uit Waverveen al voor de aanleg. Het fietspad is toen ook opgenomen in het gemeentelijk beleid voor fietspaden en fietsvoorzieningen, dat in september 2003 is vastgesteld.
In oktober 2005 heeft de gemeente de nu voorliggende plannen voor het fietspad aan de aan- en omwonenden én belanghebbenden gepresenteerd. Omdat deze plannen grotendeels tegemoet komen aan de bezwaren die eerder zijn ingediend tegen de oorspronkelijke plannen, kon men nu in het algemeen met deze voorstellen instemmen.
Langs de westkant van rijbaan van de Hoofdweg wordt een fietspad met een breedte van 2,25 m aangelegd voor fietsverkeer in beide richtingen. Het fietspad wordt van de rijbaan gescheiden door een 50 cm brede rand. Om minimaal de huidige breedte te behouden, wordt aan de oostkant van de rijbaan in de berm een verharde strook van 1 m aangelegd.

De aanleg van het fietspad kost ruim 1,3 miljoen. Hiervan wordt ruim 1 miljoen gefinancierd uit subsidies. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor in januari 2006 de resterende 368.000 beschikbaar te stellen uit de reserve grondexploitatie.

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Buitengebied De Ronde Venen, waarin de mogelijkheid voor dit fietspad is opgenomen, al in september 2005 vastgesteld. Maar het plan moet nog door de provincie Utrecht worden goedgekeurd.
Omdat het college in verband met de beperkte geldigheid van verstrekte subsidies graag zo spoedig mogelijk wil beginnen met de aanleg, vraagt het college aan de gemeenteraad in januari 2006 een zogeheten voorbereidingsbesluit' te nemen, opdat het fietspad met een verklaring van geen bezwaar' kan worden aangelegd.