Gemeente Geldrop-Mierlo



Publicatie 29 december 2005

Inclusief onthulling nieuwe huisstijl
NIEUWJAARSRECEPTIE 2 JANUARI

Op 2 januari vindt van 18.30 20.30 uur, de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats in Sociaal Cultureel Centrum Hofdael, Molenstraat 23 te Geldrop. Het college van Burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo hoopt ook ú te ontmoeten om samen het glas te heffen op 2006. Een nieuw jaar waarin we verder bouwen aan onze gemeente.

NIEUWE HUISSTIJL
De bijeenkomst start met de presentatie van de nieuwe huisstijl. Het afgelopen jaar is het nieuwe gemeentewapen in gebruik genomen. Direct daarna is gestart met de nieuwe huisstijl: hoe willen we ons als gemeente naar buiten toe presenteren. Het nieuwe logo is daar een onderdeel van. Deze zal dan ook op spectaculaire wijze onthuld worden door burgemeester Donders.

AMBTSKETEN
Een nieuwe gemeente vraagt om een nieuwe ambtsketen. Edelsmid Remy van Ulden uit Geldrop heeft deze ontworpen en vervaardigd. Op 2 januari zal onze burgemeester voor het eerst de nieuwe keten dragen.

PENDELDIENST
Voor de inwoners uit de kern Mierlo is een gratis pendeldienst georganiseerd. Deze bus rijdt volgens onderstaand schema tussen het gemeentehuis in Mierlo en Sociaal Cultureel Centrum Hofdael in Geldrop.
18.10 18.45 19.30 uur: vertrek van gemeentehuis Mierlo naar SCC Hofdael te Geldrop.
19.15 20.15 20.45 uur: vertrek van SCC Hofdael in Geldrop naar gemeentehuis Mierlo.

Graag tot ziens op 2 januari!

Publicatie 29 december 2005

Inzagetermijn: tot en met 31 januari 2006
BEHEERSVISIE "DOMMELDAL GELDROP GEREED VOOR INSPRAAK

Sinds in 1996 de Kleine Dommel grotendeels is teruggelegd in de oude loop, is het beheer van de omliggende natuurgebieden een voortdurende zorg. Met name de landschappelijke waarden en het belang voor de natuur vragen een gestructureerd en onderbouwd beheer. In samenwerking met Staatsbosbeheer heeft de gemeente in 2002 het participatieproject Dommelgebied opgezet.

Doel van het project is om het meest zuidelijke deel van het beekdalgebied, tussen de A67, Laan der Vier Heemskinderen, de wijk Akert en de wijk Coevering-west, verder te ontwikkelen. Hiervoor is in samenwerking met de Bosgroep Zuid Nederland een beheersvisie voor dit gebied opgesteld. In deze visie zijn de specifieke natuurwaarden en de beheervormen vastgelegd. Deze visie ligt tot en met dinsdag 31 januari 2006 in het informatiecentrum van de gemeente aan de Hofstraat 4 in Geldrop ter inzage.

Publicatie 29 december 2005

Achteraf betaald parkeren
UITBREIDING RTP-SYSTEEM IN CENTRUM GELDROP

Zes jaar geleden is op parkeerterrein de Heuvel een proef gestart met het zogenaamde RTP-systeem. RTP staat voor Real Time Parking, oftewel alleen betalen voor de werkelijk gebruikte parkeertijd. Het RTP-systeem maakt bovendien achteraf betalen mogelijk. Deze manier van betalen is klantvriendelijk, aangezien de gebruiker van een parkeerplaats nooit te veel of te weinig betaalt. Niemand hoeft zich tijdens het winkelen nog te haasten omdat de parkeertijd is verstreken; dit is uiteraard ook gunstig voor de winkeliers.

De proef met het RTP-systeem is in 2002 geëvalueerd. Er is toen voorgesteld om het systeem uit te breiden naar alle parkeerterreinen waar betaald parkeren geldt. In afwachting van de Centrumvisie en de eventuele gevolgen daarvan op het gemeentelijk parkeerbeleid, is het RTP-systeem echter nooit uitgebreid. Daardoor kreeg Real Time Parking wat minder draagvlak onder de parkeerders en de winkeliers. En dat, terwijl een brede beschikbaarheid van het systeem een voorwaarde is om succesvol te kunnen zijn!

NIEUWE KANSEN
Uiteindelijk bleek dat het RTP-parkeren niet van invloed is op de Centrumvisie. Het systeem kon dus worden uitgebreid. Hiervoor was een minimale investering nodig, doordat de betaalautomaten enkel aangepast hoefden te worden. Bovendien moesten de huidige automaten vanwege vandalismebestrijding toch al worden vervangen. Sinds november zijn er in Geldrop-centrum nieuwe betaalautomaten geplaatst, waarbij het mogelijk is om te betalen via het RTP-systeem.

Overigens blijft het voor mensen die geen gebruik willen maken van het RTP-parkeren gewoon mogelijk om vooraf te betalen met muntgeld.

NIEUWE PARKEERPAS
Om gebruik te kunnen maken van het RTP-systeem, is een speciale parkeerpas nodig, de zogenaamde RTP-pas. In januari komt er een nieuwe pas, in de nieuwe huisstijl. Tot die tijd kunnen alleen bezitters van een oude RTP-pas gebruik maken van het RTP-systeem. De pas is verkrijgbaar voor 4,50. Dit bedrag aan statiegeld betaalt de gemeente terug als de RTP-pas wordt ingeleverd.

Het RTP-systeem wordt op de achterzijde van de pas stapsgewijs uitgelegd. De gebruiker betaalt bij het parkeren met de pas aan de automaat. Op dat moment wordt het maximale dagtarief afgeschreven en wordt de kaart retour gegeven. Er komt een ticket uit de automaat voor op het dashboard van de auto. Voor vertrek kan het eventueel resterende parkeertegoed bij dezelfde automaat op de kaart teruggeboekt worden. Is de kaart leeg? Dan kan deze eenvoudig bij de parkeerautomaat worden opgeladen.

Publicatie 20 december 2005

MILIEUSTRAAT EERDER DICHT OP 24 EN 31 DECEMBER

De Milieustraat aan het Emopad in Geldrop, is zaterdag 24 en 31 december eerder dicht dan normaal. Op kerst- en oudjaarsavond is de Milieustraat al gesloten om 15.00 uur.

Publicatie 20 december 2005

VERGADERING GEMEENTERAAD 22 DECEMBER OM 18.00 UUR

Op donderdag 22 december komt de gemeenteraad in een openbare vergadering bijeen. De vergadering begint om 18.00 uur en wordt gehouden in het Sociaal Cultureel Centrum Hofdael. De vergadering begint eventueel met een vragen(half)uurtje, aansluitend worden de agendapunten behandeld. U bent van harte welkom.

Publicatie 20 december 2005

LOKET VAN A TOT Z TWEE DAGEN GESLOTEN

Het Loket van A tot Z, in het gemeentehuis locatie Mierlo, is gesloten op woensdag 28 en vrijdag 30 december.

Publicatie 20 december 2005

OPENINGSTIJDEN GEMEENTEHUIS MET DE FEESTDAGEN

Het gemeentehuis in Geldrop en de locatie Mierlo zijn gesloten op maandag 26 december. Verder gelden de normale openingstijden. Op 26 december kunt u wel het storingsnummer
040-2893900 bellen voor het melden van storingen of calamiteiten. Op maandag 2 januari zijn we iets later open dan gewoonlijk. U bent vanaf 10.30 uur weer van harte welkom.

Publicatie 20 december 2005

OPENINGSTIJDEN GEMEENTEHUIS MET DE FEESTDAGEN

Het gemeentehuis in Geldrop en de locatie Mierlo zijn gesloten op maandag 26 december. Verder gelden de normale openingstijden. Op 26 december kunt u wel het storingsnummer
040-2893900 bellen voor het melden van storingen of calamiteiten. Op maandag 2 januari zijn we iets later open dan gewoonlijk. U bent vanaf 10.30 uur weer van harte welkom.

Publicatie 20 december 2005

BLADKORVEN BINNENKORT WEG

Nu de meeste bladeren zijn gevallen, zijn de bladkorven niet meer nodig. In de hele gemeente worden de korven dan ook weggehaald in de week van 19 december.

Publicatie 20 december 2005

Nieuwe jasje in januari
OUDE REAL TIME PARKEERPAS BLIJFT GELDIG

Enkele weken geleden zijn de parkeerautomaten in Geldrop-centrum aangepast. Hierdoor is het mogelijk om in het hele centrum het zogenaamde Real Time Parkeren-systeem in te voeren. U betaalt met dit systeem precies genoeg geld voor de tijd dat u heeft geparkeerd. U heeft echter wel een speciale parkeerpas nodig. Vanaf januari zijn deze verkrijgbaar, in de nieuwe huisstijl van de gemeente. Oude Real Time Parkeerpassen (die voorheen alleen gebruikt konden worden op de Heuvel) blijven geldig. U kunt deze gewoon blijven gebruiken bij elke parkeerautomaat in het centrum.

Elders op deze pagina leest u meer over het Real Time Parkeersysteem.

Onderzoek afgerond
FUNCTIONEREN SOCIALE ZAKEN VERGELIJKBAAR MET ANDERE GEMEENTEN

Onlangs heeft adviesbureau BMC het onderzoek naar het functioneren van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Geldrop-Mierlo afgerond en aangeleverd aan het gemeentebestuur. Conclusie: de afdeling Sociale Zaken doet het niet slechter dan in andere gemeenten, ondanks de samenvoeging en de slechte behuizing. Er is echter wel een aantal verbeterpunten aangegeven voor de toekomst.

In opdracht van de gemeenteraad deed het adviesbureau BMC de afgelopen maanden een quick scan bij de gemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Daarbij kwamen alle belangrijke onderdelen van het functioneren aan bod, zoals de bedrijfsvoering, de WVG, reïntegratie, handhaving, terugvordering en verhaal, werkprocessen, onderlinge samenwerking en cultuur. Het onderzoek werd gehouden onder 16 in- en extern betrokkenen van de gemeente en verliep in een open en constructieve sfeer.

AANDACHTSPUNTEN
Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is van een afdeling die zoekende is. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de invoering van de nieuwe WWB, waardoor de meeste gemeenten zoekende zijn. Maar in Geldrop-Mierlo heeft dit meer oorzaken. BMC onderscheidt er vier. De onderzoekers concludeerden dat 1. een heldere visie ontbreekt, 2. bestaand beleid onvoldoende geïmplementeerd is, 3. er onvoldoende directe aansturing is en 4. men elkaar niet duidelijk genoeg aanspreekt: een kwestie van cultuur. Voor deze vier aandachtspunten doet het adviesbureau in het rapport ook concrete aanbevelingen.

AL GESTART
Naast een aantal vakinhoudelijke aandachtspunten is BMC in het algemeen van mening dat een betere samenwerking op de afdeling, het huisvesten van de medewerkers op één plek in het gebouw en een duidelijkere aansturing een goede aanzet is om de problemen structureel te kunnen aanpakken. Omdat de organisatie zich al bewust was van deze problemen, zijn er al verbeterprocessen gestart. Het was echter voor BMC nog te vroeg om hier de resultaten van te kunnen zien.

COLLEGESTANDPUNT
Het college van burgemeester en wethouders herkent veel van de zaken die BMC constateerde. Ook kan het college zich in de meeste aanbevelingen vinden. Op 22 december zal het college, samen met de gemeenteraad, een aanzet geven voor het plan van aanpak dat moet leiden tot de door iedereen gewenste veranderingen.

Publicatie 13 december 2005