Gemeente Hardenberg

December 2005 - Aanpassingen laagvliegroute boven Hardenberg na klachten

Aanpassingen laagvliegroute boven Hardenberg na klachten

Het Ministerie van Defensie heeft positief gereageerd op klachten over de laagvliegroute door jachtvliegtuigen. Zowel het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg als de directie van het Attractiepark Slagharen hadden vanwege de overlast op aanpassingen aangedrongen.

Naar aanleiding van de klachten heeft de staatssecretaris besloten om in de zomer in de maanden juli en augustus de toegestane minimum vlieghoogte op de laagvliegroute te verhogen van 75 tot 150 meter. Daardoor wordt de geluidsoverlast beperkt.

Tevens wordt door de Koninklijke luchtmacht aan haar vliegers opgedragen binnen de route ten oosten van het attractiepark te Slagharen te blijven. Door deze maatregel wordt het park niet meer direct door de gevechtsvliegtuigen overvlogen.

Staatssecretaris C. van der Knaap van Defensie geeft in zijn brief van 15 december 2005 aan, dat mede als gevolg van ervaringen bij operaties in het buitenland het noodzakelijk is geworden het laagvliegen weer vaker te gaan beoefenen.

De Koninklijke landmacht maakt hiertoe gebruik van de aangewezen laagvliegroute in het noordoostelijke deel van Nederland. Deze route kan dagelijks gedurende het gehele jaar gebruikt worden, met uitzondering van de vrijdag en in het weekend. Onlangs is deze route nog eens bevestigd door regering en parlement in de Tweede Structuurnota Militaire Terreinen. Conform de regels is het toegestaan op een hoogte van 75 meter te vliegen.

Op dit moment wordt het laagvliegen gedurende de afgelopen vijf jaar door het Ministerie van Defensie geëvalueerd. Daarbij wordt eveneens bezien of de laagvliegroute aanpassing behoeft..