Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Den Haag, 30 december 2005

NMa trekt voorschriften bij overname OZ door CZ in

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) trekt het vergunningsbesluit, waarmee de toezichthouder voorschriften verbond aan de overname van zorgverzekeraar OZ door CZ, in. Dit betekent dat de fusie is toegestaan en dat de gefuseerde zorgverzekeraars niet langer verplicht zijn die voorschriften na te leven. Deze voorschriften hadden betrekking op het aanbieden van landelijke polissen door CZ/OZ.

De beslissing van de NMa vloeit voort uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 7 december 2005. Bij die uitspraak vernietigde de Rechtbank het besluit van de NMa, waarin de toezichthouder bepaalde dat partijen voor de overname een vergunning nodig hadden, gelet op de gevolgen die de fusie voor de concurrentie zou kunnen hebben. De uitspraak van de Rechtbank maakt duidelijk dat de NMa slechts bevoegd was tot de beoordeling van het fusievoornemen van de particuliere en aanvullende verzekeringsactiviteiten van CZ en OZ, niet van de ziekenfondsactiviteiten. De rechtbank stelt vast dat uit de geldende wetgeving volgt dat ziekenfondsen geen ondernemingen zijn waarop de NMa toezicht kan houden. De NMa gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis.

Per 1 januari 2006, wanneer de ziekenfondsen ophouden te bestaan als gevolg van de introductie van het nieuwe zorgstelsel, functioneren de zorgverzekeraars als ondernemingen en zal het mededingingstoezicht integraal van toepassing zijn. Toezicht op concentraties in de zorgsector is van belang om te voorkomen dat te sterke marktposities ontstaan die een belemmering kunnen vormen voor de marktwerking in de zorg.

Journalisten kunnen voor meer informatie over dit persbericht contact opnemen met één van onze persvoorlichters: Barbara Roest of Harriët Garvelink, tel. (070) 330 3320 / 3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren) of via