Gemeente Tiel


Jaarwisseling in gemeente Tiel

Het einde van het jaar is weer in zicht. Traditioneel luiden we het nieuwe jaar in met vuurwerk en champagne. Voor degenen die het feest niet thuis willen vieren is er ook dit jaar in Tiel weer genoeg te doen. Ook neemt de gemeente een aantal maatregelen om alle feestelijkheden rond oud en nieuw zo rustig mogelijk te laten verlopen. Het zijn maatregelen die de gemeente elk jaar neemt. Hieronder staat alle informatie op een rij.

Met Oud en Nieuw uit in Tiel? Kaartje kopen!
Vrijwel alle cafés in Tiel die in het weekend onderdak bieden aan het Tielse uitgaanspubliek zijn ook gewoon geopend tijdens de jaarwisseling. Dit betekent dat iedereen die oud en nieuw niet thuis wil vieren ergens in Tiel terecht kan voor een gezellige nacht. Ook organiseert Jong Gelre weer hun jaarlijkse feest in de Tol in Kapel-Avezaath. Dit feest wordt vooral bezocht door jongeren uit Wadenoijen en Kapel-Avezaath. Er is ook dit jaar voor de gemeente Tiel dus geen aanleiding om een feest te organiseren of te subsidiëren. De afgelopen jaren is steeds gebleken dat de diverse feesten in de cafés in Tiel garant staan voor een rustige en gezellige jaarwisseling. Voor bijna alle cafés geldt dat bezoekers alleen naar binnen kunnen met een toegangsbewijs dat in de voorverkoop moet worden gekocht. Groot voordeel van dit systeem is dat niet meer mensen zullen worden toegelaten dan dat vooraf met de brandweer is bepaald.

Vreugdevuren en autobanden
Politie en gemeente halen uit voorzorg, in de periode tussen Kerst en oud en nieuw, banden op bij plaatsen waarvan bekend is dat daar banden worden opgeslagen. Dit gaat altijd gepaard met een schikking of een proces-verbaal. Indien u weet dat ergens autobanden worden opgeslagen, kunt u dat - desgewenst anoniem - doorgeven aan de politie op nummer telefoonnummer: (0900) 88 44. Ook wanneer u banden heeft opgeslagen maar inziet dat dit niet verstandig is, kunt u ze alsnog af laten voeren. Een bekeuring kan dan achterwege blijven. Wanneer uiteindelijk toch schade ontstaat als gevolg van vreugdevuren, zal geprobeerd worden de schade aan het wegdek en andere gemeente-eigendommen te verhalen op de overtreders.

Verwijdering containers
Papier- en kledingcontainers worden vlak voor de jaarwisseling verwijderd. Glascontainers blijven staan en worden zoveel mogelijk vlak voor de jaarwisseling geleegd. Hoewel de containers vandalismebestendig zijn, wordt iedereen verzocht tussen 30 december en 2 januari niets meer in de bakken te gooien. Als een container afgesloten of tijdelijk verwijderd is, neem dan uw afval weer mee naar huis en bied het na de jaarwisseling weer aan. Laat het alstublieft niet naast of op de plaats van de container achter.

Huisvuil- en puincontainers
Staat uw huisvuilcontainer normaal gesproken aan of nabij de openbare weg? Dan adviseren wij u dringend deze container op oudejaarsavond van de openbare weg te verwijderen. Tijdens de laatste jaarwisselingen zijn opvallend veel containers weggehaald en vernield of in brand gestoken.

Puincontainers en zakelijke vuilcontainers bij bedrijven moeten op oudejaarsdag geheel worden geleegd en zo mogelijk worden verwijderd. De inhoud van dergelijke containers kan in zo'n nacht immers aanleiding zijn voor brandstichting of vernieling en moet dus worden voorkomen. Indien een gevaarlijke situatie wordt geconstateerd wordt het vuil afgevoerd en zullen de kosten worden verhaald op de overtreder.

Bewaking schoolgebouwen
Door ervaring wijs geworden laat gemeente Tiel, in overleg met de schoolbesturen, tijdens de feestdagen alle schoolgebouwen bewaken. Hiervoor is een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Helaas moet ook worden vastgesteld dat ook schoolgebouwen steeds meer het doelwit zijn van vandalisme. Tienduizenden euro's moeten jaarlijks besteed worden aan het herstellen van schade die veroorzaakt wordt door inbraak, diefstal, vandalisme, onachtzaamheid en baldadigheid.

Daarom heeft het gemeentebestuur van Tiel besloten, samen met de schoolbesturen, om net als voorgaande jaren alle schoolgebouwen op te nemen in een extra surveillancecontrole. Tijdens de feestdagen zullen de schoolgebouwen en de directe omgeving dagelijks in de gaten gehouden worden. Ook wordt gelet op ramen, deuren, waterleiding en cv-installaties. Uiteraard hebben de schooldirecties ook hun maatregelen genomen. De kosten voor de extra beveiliging worden verdeeld over de gemeente en de scholen.

Ook willen wij graag een beroep doen op omwonenden: Mocht u iets vreemds ontdekken in of bij school dat u niet helemaal vertrouwt, meldt dit dan bij de politie, telefoon: (0900) 88 44.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 29 december 2005