Gemeente Nederbetuwe


Vuurwerkafval
28 december 2005

Vuurwerk is prachtig. Maar er blijft wel veel troep achter. Het opruimen daarvan is altijd weer een hele klus. Onze medewerkers beginnen er al mee in de vroege uren van 1 januari. Ook u, ook jij, als inwoner van de gemeente kunt een belangrijke rol spelen zodat de dorpen er al weer gauw netjes uitzien. Maar belangrijker nog, dat de straten weer veilig zijn.

Niet-ontploft vuurwerk
Elk jaar weer vindt namelijk een derde van de vuurwerkongevallen op nieuwjaarsdag plaats.
Vooral jonge kinderen gaan dan op zoek naar niet-ontploft vuurwerk om dat alsnog aan te steken. Heel gevaarlijk!!! Want meestal is het lont al een flink stuk afgebrand en de kans op ontploffing in de hand of dichtbij het lichaam is dan levensgroot.

Samen opruimen
Het opruimen van vuurwerkafval is niet alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente. Eigenlijk zou het zo moeten zijn, dat iedereen die het vuurwerk afsteekt ook zorgt voor het opruimen ervan. De gemeente wil daar graag bij helpen, maar roept tegelijkertijd de hulp in van de inwoners. Door meteen na het afsteken even het afval bij elkaar te vegen en op te ruimen, wordt voorkomen dat niet-ontploft vuurwerk op de straat blijft liggen.

Dan blijft het een feest
Met uw hulp zouden wel eens ernstige vuurwerkongelukken kunnen worden voorkomen. Dat lijkt ons een mooie manier om uw medeverantwoordelijkheid te tonen. De jaarwisseling moet een feest zijn en dat ook blijven. Met uw hulp lukt dat absoluut!