Gemeente Borsele

Zonnige toekomst voor strand Baarland

De gemeente Borsele heeft met camping Scheldeoord overeenstemming bereikt over het herstel van het strandje bij Baarland. Het college stelt de gemeenteraad voor hier vijftigduizend euro voor uit te trekken. Scheldeoord legt dan hetzelfde bedrag in. De gemeente loopt al langer rond met een strandplan, maar er leken tot voorkort teveel donkere wolken boven het idee te hangen. De lucht voor het plan is nu opgeklaard.

Het idee om het strandje van Baarland te herstellen is al jaren aanwezig. Zowel camping Scheldoord als de gemeenteraad zag het zitten om het weggespoelde strandje opnieuw aan te leggen. Vele hobbels op de weg leken de plannen voor het strand echter te dwarsbomen. Vooral door de Vogel- en Habitatrichtlijnen die steeds werden aangescherpt in het nadeel van het strand. De positieve doorbraak voor het plan kwam eind vorig jaar, toen er bewezen kon worden dat het strand in het verleden een legale status had. Zo kwamen er vergunningen uit 1965 boven water. Deze nieuwe situatie maakt de vergunningsprocedure een stuk makkelijker voor de gemeente.
Het voorstel is nu dat de gemeente samen met Scheldeoord het strand aanlegt. Camping Scheldeoord verzorgt bovendien volgens het plan het onderhoud van het strand. De kosten hiervan wil de camping dekken uit een mobiel strandpaviljoen, dat in de winter weggehaald wordt. Voor die verplaatsbare strandtent dient de camping een aparte vergunningsprocedure te volgen.
Als alles volgens plan verloopt, kan nog deze zomer voor het eerst op het gloednieuwe strand van Baarland gerecreëerd worden. Het voorstel wordt 2 februari in de gemeenteraad van Borsele behandeld.