Gemeente Woudenberg


GGD-onderzoek biedt nieuwe bouwstenen voor gezondheidsbeleid gemeenten.

De gezondheidspeiling uit 2004 onder ruim 5.000 volwassenen in regio Eemland levert gemeenten een schat aan informatie op over de lichamelijke en psychische gezondheid, leefgewoonten, zorg en preventie, woonomgeving en huiselijk geweld. Door de hoge respons (59%) ontstaat een goed beeld van de gezondheidssituatie van 20 tot 65 jarigen.
GGD Eemland voert regelmatig dergelijk onderzoek uit om te peilen hoe het gesteld is met de gezondheid en factoren die hierop van invloed zijn. Dergelijk onderzoek vormt een belangrijke basis voor het gezondheidsbeleid van gemeenten, omdat nu bekend is wat de belangrijkste problemen zijn en bij welke groepen in de bevolking ze het meest voorkomen.

Gemeenten kunnen daardoor gefundeerde keuzes maken en accenten leggen in het lokale gezondheidsbeleid. Tevens biedt het onderzoek aanknopingspunten voor het beleid van GGD Eemland en andere relevante organisaties die actief zijn in de regio Eemland.

Meer dan de helft heeft een chronische ziekte
Verreweg de meeste mensen in de regio voelen zich gezond. Toch heeft meer dan de helft (56%) van de 20-65 jarigen een chronische ziekte of aandoening. Ruim eenderde van alle respondenten voelt zich in zijn of haar dagelijks leven ernstig (9%) of licht (27%) belemmerd door chronische ziekten of aandoeningen. De meest genoemde aandoeningen zijn migraine (19%), aandoening van nek of schouder (13%), aandoening van rug (11%), gewrichtsslijtage (10%) en hoge bloeddruk (10%). Roken, te veel verzadigd vet, te weinig groente en fruit en onvoldoende beweging zijn leefstijlfactoren die mede bijdragen aan het ontstaan van ziekten. Ter preventie van chronische ziekten is aandacht voor bovenstaande leefstijlfactoren zeker wenselijk. Gemeenten dienen blijvend te investeren in bestaande én nieuwe preventieve activiteiten en voorzieningen.

Bijna 1 op de 10 heeft een lichamelijke beperking Bijna één op de tien (9%) van de 20-65 jarige Eemlanders heeft een lichamelijke beperking in mobiliteit, horen en/of zien. Lichamelijke beperkingen kunnen (ernstige) gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en het functioneren van mensen. Respondenten met een lichamelijke beperking ervaren vaker een minder goede kwaliteit van leven, rolbeperkingen en participatieproblemen. Het bevorderen van maatschappelijke participatie is een essentiële taak van gemeenten. Cijfers van dit onderzoek laten zien dat ook chronisch zieken en mensen met beperkingen tussen de 20 en 65 jaar hiervoor een kwetsbare groep vormen.


1 op de 6 heeft een slechte psychische gezondheid In Eemland heeft 16% van de volwassenen een slechte psychische gezondheid en 17% depressieve klachten. De effecten hiervan op de kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie kunnen, evenals bij lichamelijke beperkingen, groot zijn. Het verdient aanbeveling om te onderzoeken of het bestaande preventie en hulpaanbod toereikend is en of de doelgroep hiermee in voldoende mate bereikt wordt.

Eenzaamheid is niet alleen een probleem van ouderen Uit dit onderzoek blijkt dat bijna eenderde van de respondenten (31%) tussen de 20 en 65 jaar zich eenzaam voelt. Dit komt overeen met gegevens uit andere onderzoeken.
Eenzaamheid hangt sterk samen met depressieve klachten en psychische gezondheid. Daarnaast komen bij eenzame personen meer chronische aandoeningen voor en hebben zij vaker te kampen met lichamelijke beperkingen.

Bijna een kwart ervaart problemen of moeilijkheden met de financiën Relatief veel mensen geven aan financiële problemen te hebben. Mensen die aangaven financiële problemen te hebben, hebben ook vaker een minder goede lichamelijke en psychische gezondheid en voelen zich vaker eenzaam. Bezuinigingsmaatregelen in de sociale zekerheid en gezondheidszorg zullen voor deze groep daarom grote gevolgen kunnen hebben. Iedere gemeente dient minimaal zorg te dragen voor een passende schuldhulpverlening en schuldsanering. Daarnaast dienen gemeenten zorg te dragen voor een goede toegankelijkheid van voorzieningen voor mensen met een laag inkomen.

Bijna eenderde overschrijdt de norm voor verantwoord alcoholgebruik Als alcohol met mate wordt gedronken, schaadt dat de gezondheid niet. Het NIGZ houdt als norm voor verantwoord alcoholgebruik aan voor mannen maximaal 3 en voor vrouwen maximaal 2 standaardglazen alcohol per dag èn tenminste 2 dagen in een week geen alcohol drinken om gewoontevorming te voorkomen. Deze norm wordt door bijna eenderde (30%) van de Eemlanders van 20 tot 65 jaar overschreden (mannen 39%, vrouwen 25%).

Eén op de acht Eemlanders drinkt (zeer) excessief. Excessief alcoholgebruik omvat op 8 tot 18 dagen per maand 6 of meer glazen alcohol of op 20 of meer dagen per maand 4 tot 5 glazen alcohol. Zeer excessief alcoholgebruik houdt in 20 of meer dagen per maand 6 of meer glazen alcohol. Excessief of zeer excessief drankgebruik komt het meest voor bij mannen (24% versus 5% van de vrouwen) en bij jong volwassenen. Alcoholgebruik dient een belangrijk speerpunt te zijn in het gezondheidsbeleid van gemeenten.

Ongezond eten en onvoldoende bewegen leidt tot overgewicht In Eemland is bij 43% van de volwassenen sprake van overgewicht, waarvan bij 9% sprake is van ernstig overgewicht (obesitas). Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diverse ziekten. Het voorkomen van overgewicht dient een belangrijk speerpunt te zijn in het gezondheidsbeleid van gemeenten. Vast staat dat ongezonde voeding en onvoldoende beweging dé twee belangrijkste factoren zijn die leiden tot overgewicht. Uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de volwassenen niet voldoet aan de richtlijnen Goede Voeding: 69% eet minder dan twee stuks fruit per dag en 71% eet minder dan 200 gram groente per dag. Verder voldoet 44% niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (tenminste 5 dagen per week een half uur matig intensief bewegen). Eén op de tien respondenten is volledig inactief (geen enkele dag tenminste 30 minuten lichamelijk actief).

Een ongezonde leefwijze wordt blijkbaar niet herkend Hoewel de gegevens over leefwijzen duiden op een betrekkelijk ongezonde leefwijze van de bevolking in Eemland in het algemeen, wordt dit door de bevolking zelf niet zo ervaren. Slechts 3% van de respondenten in Eemland vindt de eigen manier van leven ongezond of zeer ongezond. De meeste mensen (71%) noemen de eigen manier van leven juist gezond of zeer gezond.

Geven van mantelzorg psychisch zwaar
18% van de volwassenen in Eemland tussen de 20 en 65 jaar geeft mantelzorg. Het geven van mantelzorg blijkt een belasting te zijn voor de betrokkenen. Problemen die door veel mantelzorgers aangegeven worden zijn onder andere dat het geestelijk te zwaar is, dat men te weinig tijd voor zichzelf of het gezin heeft en dat ze een gebrek aan steun uit de omgeving ervaren. Ook is men vaak onvoldoende bekend met mogelijkheden voor praktische ondersteuning en hulpmiddelen. Gezien bovenstaande problematiek en de te verwachten toename van het beroep dat op mantelzorgers gedaan wordt is goede ondersteuning van deze groep van groot belang.

Huiselijk geweld wordt in 3 op de 4 gevallen niet gemeld 15% van de 20 tot 65 jarigen in Eemland heeft ooit te maken gehad met een vorm van huiselijk geweld. Daarbij werden zijzelf of een familielid gekleineerd of bespot, bedreigd met lichamelijk geweld of daadwerkelijk geslagen, geschopt of van de trap gegooid. Bij 23% van de personen die huiselijk geweld rapporteerden, kwam dit minder dan een jaar geleden voor.
Huiselijk geweld komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. De meest genoemde daders zijn de (ex) partner of de ouders. Driekwart van de respondenten die huiselijk geweld hebben meegemaakt, heeft dit niet gemeld bij een instantie als politie of huisarts. Als belangrijkste redenen waarom men dit niet gedaan heeft werd aangegeven: het was niet ernstig genoeg, niet durven en schaamte. Blijvende aandacht voor huiselijk geweld is noodzakelijk. De aanpak huiselijk geweld in Eemland dient voortgezet en geïntensiveerd te worden. Extra aandacht is nodig om de bevolking in Eemland meer bewust te maken van de ernst en potentiële gevolgen van huiselijk geweld en de mogelijkheden voor advies en melding.

Risicogroepen
Uit dit gezondheidsonderzoek blijkt dat mensen met een uitkering en mensen met een lage sociaal-economische status (SES) over de gehele linie (lichamelijke en psychische gezondheid, leefgewoonten) slechter scoren. Tevens hebben deze twee groepen vaker problemen op diverse terreinen tegelijkertijd (bijvoorbeeld men heeft een chronische aandoening maar heeft ook financiële problemen en overgewicht). Mensen met een uitkering of met een lage SES zijn dus een kwetsbare groep. Bekend is dat mensen met een lage SES moeilijk te bereiken zijn, maar via wijkgericht werken of community projecten zijn goede ervaringen met gezondheidsbevordering opgedaan. Het is noodzakelijk dat de gemeenten hun regierol oppakken om de doelgroep zo goed mogelijk te bereiken.
Laatst gewijzigd op 29/12/2005