Gemeente Oostzaan

27 december 2005

* Vuurwerk

* Wijziging openingstijd

* Kerstbomen versnipperen na Oud & Nieuw

* Werkzaamheden in De Haal

* Wijziging tarieven wvg-vervoer connexxion

20 december 2005

* Nieuwsjaarsreceptie

* Voorzieningen gehandicapten

* Nieuwe leverancier voor wvg-hulpmiddelen

13 december 2005

* Volkstuinen te huur

* Raadscommissie

* Vergadering commissie Ouderen, Wvg-gerechtigden en gehandicapten
* Vergadering welstandscommissie

* Stand van zaken theaterzaal nieuwe gemeentehuis

6 december 2005

* Gemeenteraadsverkiezingen

* Commissie Algemene zaken

* Gratis Nederlandse Identiteitskaart

29 november 2005

* Spreekuur burgemeester en wethouders

* Vondst botten

* Gemeenteraad

* Welstandsadvisering Oostzaanse bouwplannen
* Vrijstellingsprocedure

Vuurwerk
Wist u dat één op de vijf vuurwerkongelukken niet in de nacht van Oud op Nieuw gebeurt, maar op Nieuwjaarsdag? Als we allemaal de bezem door de straat halen, gaat er minder mis. De (papier)resten van het vuurwerk zorgen ieder jaar weer voor veel overlast. Kinderen proberen het nog niet afgestoken vuurwerk alsnog aan te steken, met alle gevolgen van dien. Bovendien ziet het er ook erg slordig en vies uit. Uiteraard veegt de gemeente de straten extra in de week na Oud en Nieuw. Maar u kunt Nieuwjaarsdag een stuk veiliger maken door te zorgen dat u uw eigen stoep schoonveegt. Let bij het vegen wel op niet-ontploft vuurwerk! Als u het vuurwerk eerst natmaakt kunt u het gerust opvegen en in de grijze bak gooien. Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking! Vuurwerk afsteken mag alleen op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur s ochtends tot nieuwjaarsdag 02.00 uur s ochtends.


---

Wijziging openingstijd
Maandag 2 januari 2006 is het gemeentehuis open van 09.30 uur tot 12.00 uur. De normale openingstijden zijn van 08.45 - 12.00 uur.


---

Kerstbomen versnipperen na Oud & Nieuw
De gemeente Oostzaan gaat op 5 en 6 januari weer gratis kerstbomen versnipperen. Wilt u hier gebruik van maken, zet u dan uw kerstboom vanaf 5 januari op de stoep voor uw woning. De firma Baanstede haalt de bomen op en versnippert ze op hun werklocatie in t Twiske.


---

Werkzaamheden in De Haal
Op 9 januari 2006 wordt gestart met rioolwerkzaamheden in De Haal. Hierbij zullen nog 73 woningen aangesloten worden op een nieuw aan te leggen persriool. Deze persleiding loopt van de Stationsstraat naar de Twiskeweg. Tegelijkertijd wordt gestart met horizontale boringen van een persleiding op het Noordeinde richting De Haal. De werkzaamheden op het Noordeinde duren ongeveer 2 weken. Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer A. Voorn of de heer C. Kempenaar, tel: (075) 684 77 77.


---

Wijziging tarieven wvg-vervoer connexxion
Tarieven Wvg-vervoer 2006 De tarieven die u voor het Wvg-vervoer moet betalen worden in principe jaarlijks aangepast, met uitzondering van de tarieven van de Wvg-plusritten. Bij de hoogte van de aanpassing wordt gekeken naar de ontwikkeling van de prijs van de blauwe strippenkaart. In 2005 zijn de tarieven voor een Wvg-rit verhoogd. In de regio Zaanstreek-Waterland is afgesproken de tarieven met ingang van 1 januari 2006 niét worden verhoogd.De tarieven blijven: Tarieven Wvg-rit per 01-01-2006

* Wvg-geïndiceerde 0,45 (instapzone), 0,45 (prijs per zone)
* Medereiziger 0,45 (instapzone), 0,45 (prijs per zone)

Tarieven Wvg-plusrit per 01-01-2006

* Wvg-geïndiceerde 1,15(instapzone), 1,15 (prijs per zone)
* Medereiziger 1,15 (instapzone), 1,15 (prijs per zone)

Deze tarieven gelden ook voor de Belbus, als u een beschikking van het RIO heeft voor Wvg-vervoer. Maakt u een reis buiten de regio Zaanstreek-Waterland dan betaalt u vanaf de grens van deze regio een tarief van 4,92 per zone. U betaalt de ritprijs altijd contant aan de chauffeur. Het is niet mogelijk om op rekening te rijden. Een deel van de vervoerskosten die u buiten de vervoersregio maakt, kunt u terugkrijgen. Informatie hierover kunt u krijgen bij het RIO-Zaanstreek, tel. 0800-2233445. Het Wvg-vervoer tijdens de jaarwisseling. Op oudejaarsavond (31 december) zal de laatste vertrektijd van een Wvg-rit mogelijk zijn om 20:00 uur. U kunt hiervoor tot uiterlijk 19:00 uur reserveren. Na 20:00 uur is het Wvg-vervoer niet meer beschikbaar. Op nieuwjaarsdag (01 januari 2006) zal Wvg-vervoer weer mogelijk zijn vanaf 07:30 uur.

Indienen klacht over het Wvg-vervoer Indien u niet tevreden bent over de uitvoering van uw Wvg-rit, kunt u een klacht indienen bij Connexxion Taxi Services. Dit doet u binnen twee weken na de datum van het voorval. Uw klacht kan zowel mondeling als schriftelijk. Een mondelinge klacht meldt u aan bij de Klantenservice via telefoonnummer 0900-8414. Dit kan op werkdagen van 07:00 uur tot 17:00 uur. Uw schriftelijke klacht dient u in bij : Connexxion Taxi Services, Afdeling klachten Wvg-vervoer Zaanstreek-Waterland, Postbus 357, 8260 AJ Kampen. U kunt uw klacht ook mailen:
ctsklantenservice@connexxion.nl Bent u het niet eens met de afhandeling van uw klacht door Connexxion Taxi Services, kunt u uw klacht neerleggen bij de Klachtencommissie Wvg-vervoer Zaanstreek-Waterland. Hier kunt u dus pas in tweede instantie terecht. Het adres van de Klachtencommissie: I.S.W., t.a.v. Klachtencommissie Wvg-vervoer, Postbus 188, 1440 AD Purmerend.

Terug naar boven

---

Nieuwsjaarsreceptie
Burgemeester en wethouders van Oostzaan nodigen alle inwoners uit voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Deze receptie wordt gehouden op dinsdag 3 januari van 19.30 tot 21.30 uur in Dorpshuis De Greep, Ds. Nanne Zwiepsingel 1. De nieuwjaarstoespraak van burgemeester P.J. Möhlmann is om 20.00 uur. Zoals gebruikelijk zal ook de Oostzaanse politiek van het afgelopen jaar weer de revue passeren. Dit gebeurt om ± 20.45 uur op ludieke wijze door Anne Moon en Grietje Baars.

Terug naar boven

---

Voorzieningen gehandicapten
Op 31 januari 2006 wordt de verordening Voorzieningen gehandicapten gewijzigd. De term algemeen gebruikelijk is aangescherpt. Dit heeft consequenties voor de verstrekking van een aantal Wvg-voorzieningen, zoals:

Kleine woonvoorzieningen die verkrijgbaar zijn in de reguliere handel, zoals kleine chromen en houten beugels, verhoogde toiletpotten en dergelijke worden niet meer verstrekt. Beugels, die specifiek voor gehandicapten zijn ontwikkeld, worden nog wel verstrekt.

Voor scootmobielen, die sneller kunnen dan 12 kilometer per uur wordt een eigen bijdrage gevraagd, vergelijkbaar met de prijs van een gemiddelde fiets.

Fietsen met trapondersteuning en hulpmotoren, zoals een Spartamet, worden beschouwd als algemeen gebruikelijk.
Aanvragen voor scootmobielen, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen kunt u doen bij RIO Zaanstreek, tel: 0800 22 33 445. Wilt u ondersteuning bij deze aanvragen, dan kunt u contact opnemen met het Informatie- en Serviceloket Zorg en Welzijn, tel: 06 - 53 36 55 68. Spreekuur op maandag van 13.00 tot 15.00 uur en op donderdag van 10.30 tot 12.30 uur in medisch centrum De Kolk, Zuideinde 80 te Oostzaan.

Terug naar boven

---

Nieuwe leverancier voor wvg-hulpmiddelen
Met ingang van 1 januari 2006 is er een nieuwe leverancier voor Wvg-hulpmiddelen, zoals rolstoelen, scootmobielen en losse hulpmiddelen voor bad en douche. De firma Harting-Bank heeft de firma Verhoef overgenomen. De firma Harting-Bank is gevestigd in het pand van de firma Verhoef in Zaandam. Evean Winkel blijft zorgen voor de uitleen van hulpmiddelen, zoals krukken, bedden en rolstoelen voor de duur van een halfjaar. Dit valt namelijk onder de AWBZ.

Terug naar boven

---

Volkstuinen te huur
Met ingang van 1 januari 2006 komen er twee tuinen op het volkstuinencomplex aan de Dors vrij voor verhuur. De kosten zijn 49,92 per jaar. Bent u hierin geïnteresseerd dan kunt u ons dit schriftelijk laten weten. U kunt uw reactie sturen aan: Gemeente Oostzaan, Postbus 15, 1510 AA Oostzaan ter attentie van mevrouw L. Nauta.

Terug naar boven

---

Raadscommissie
Tijdens de raadsvergadering van 6 december 2005 zijn niet alle geagendeerde punten behandeld. Deze punten komen aan de orde tijdens een extra raadsvergadering op maandag 19 december a.s. Deze vergadering begint om 19.30 uur en wordt gehouden in Dorpshuis De Greep, Ds. Nanne Zwiepsingel 1. Doorgeschoven agendapunten:

Verlening financiële bijdrage t.b.v. Natuurramp Roemenië

Evaluatie minimabeleid

Verslag over de uitvoering WWB 2004

Beleidsverslag Sociale Zaken 2004

Beleidsplan Sociale Zaken 2006

Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Zaanstreek Waterland

Terug naar boven

---

Vergadering commissie Ouderen, Wvg-gerechtigden en gehandicapten Op dinsdag 20 december om 14.15 uur is er een vergadering van de commissie Ouderen, Wvg-gerechtigden en gehandicapten. De vergadering is openbaar en vindt plaats in het Bartel Jacobszcentrum naast de Protestantse Kerk. Agendapunten zijn:

Concept beleidsplan WMO

Project WonenPlus

Terug naar boven

---

Vergadering welstandscommissie
De welstandscommissie kring Zaanstad vergadert op dinsdag 20 december 2005 om 12.30 uur in het Stadskantoor Zaanstad, Ebbehout 29, 1507 EA Zaandam. De vergadering is openbaar. Bij het opstellen van deze publicatie is nog niet bekend welke bouwplannen behandeld zullen worden. Informatie hierover kunt u krijgen bij de medewerkers van de afdeling Bouwen, wonen en milieu, tel: (075) 684 77 77.

Terug naar boven

---

Stand van zaken theaterzaal nieuwe gemeentehuis De afgelopen weken is er de nodige berichtgeving geweest in de regionale media over de theaterzaal in het nieuwe multifunctionele gemeentehuis van Oostzaan. Het is ons opgevallen dat niet alle feiten bekend zijn. Hierdoor kunnen misverstanden ontstaan. Vandaar dat de gemeente Oostzaan in dit artikel de feiten over de theaterzaal in het nieuwe multifunctionele gemeentehuis voor u op een rijtje zet.

Vanaf 2002 is het bestuur van stichting De Greep formeel gesprekspartner van de gemeente voor het zalencentrum in het nieuwe multifunctionele gemeentehuis. Het bestuur van De Greep vertegenwoordigt alle gebruikers van het huidige dorpshuis die straks gebruik maken van het nieuwe zalencentrum.

In 2002 is de beslissing genomen dat de theaterzaal in het nieuwe gemeentehuis multifunctioneel moet zijn en dat als gevolg daarvan wordt gekozen voor een vlakke vloer.

In juni 2004 heeft de gemeente samen met het bestuur van stichting De Greep een bezoek gebracht aan De Omval in Diemen. In dit complex is een theaterzaal met vlakke vloer gevestigd. Het bestuur van stichting De Greep was na afloop van het bezoek positief over deze theaterzaal.

In december 2004 heeft de gemeenteraad besloten dat de bibliotheek, die 2,6 meter hoog is, definitief wordt gehuisvest op de begane grond in het nieuwe gemeentehuis. De bibliotheek heeft namelijk honderden bezoekers per week. Door de aansluiting op het naastgelegen atrium ontstaat een levendig geheel. Dit betekent dat de theaterzaal, die 7,8 meter hoog is, op de eerste verdieping komt. Het gevolg hiervan is dat het met inachtneming van voorgaande besluitvorming technisch niet mogelijk is om een orkestbak in de theaterzaal te realiseren. Huisvesting van de bibliotheek boven de theaterzaal zou verhuizing naar de derde verdieping hebben betekend.

In de tweede helft van 2004 is het definitieve ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis besproken met het bestuur van stichting De Greep. Zij zijn akkoord gegaan met het besteksontwerp. Vervolgens is door de gemeente een bouwvergunning voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis aangevraagd.

Zangvereniging Bel Canto had moeite met de aanvraag van een bouwvergunning voor het nieuwe gemeentehuis zonder een orkestbak in de theaterzaal. In het voorjaar van 2005 heeft de gemeente daarom twee informele gesprekken gevoerd met Bel Canto. De gemeente wilde in goed overleg op zoek gaan naar een alternatieve oplossing. Een flexibel podium was hierbij een optie. Bel Canto heeft echter geweigerd om een alternatieve oplossing met de gemeente te bespreken.

Bel Canto heeft vervolgens bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning voor het nieuwe gemeentehuis, omdat er geen orkestbak in de theaterzaal is opgenomen. Dit bezwaar is voorgelegd aan de onafhankelijke Commissie bezwaar- en beroepschriften Oostzaan. Deze commissie heeft het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Op 11 oktober 2005 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om het advies van de commissie over te nemen.

Op 3 november 2005 heeft Bel Canto voorgesteld om de Rijdende Rechter een uitspraak te laten doen over de realisatie van een orkestbak in de theaterzaal van het nieuwe gemeentehuis. De gemeente is gedwongen om de normale rechtswegen te volgen en heeft dit verzoek daarom afgewezen. Bel Canto is vervolgens in beroep gegaan tegen de beslissing van het college van burgemeester en wethouders om het bezwaar van Bel Canto tegen de bouwvergunning van het nieuwe gemeentehuis niet-ontvankelijk te verklaren.

De gemeente heeft een voorstel van Bel Canto overgenomen om een gesprek te houden tussen een technische deskundige van Bel Canto en een technische deskundige van de gemeente zonder dat hier bestuursleden van beide partijen aanwezig zijn. Dit voorstel is vervolgens door Bel Canto afgewezen. Op 29 november 2005 heeft er uiteindelijk een gesprek plaatsgevonden tussen een technische deskundige en bestuursleden van Bel Canto en een technische deskundige van de gemeente en de heer Sondaar namens de gemeente.

Beide partijen zijn op dit moment in afwachting van de uitspraak van de rechter over het beroep van Bel Canto tegen de beslissing om het bezwaar van Bel Canto tegen de bouwvergunning voor het nieuwe multifunctionele gemeentehuis niet-ontvankelijk te verklaren. Dit heeft geen gevolgen voor de voortgang van de bouw van het nieuwe multifunctionele gemeentehuis.

Terug naar boven

---

Gemeenteraadsverkiezingen
Op dinsdag 7 maart 2006 worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Als u aan deze verkiezingen wilt meedoen met een nieuwe politieke partij, dan kunt u een verzoek tot registratie (uiterlijk 11 december 2005) richten aan de voorzitter van het Centraal Stembureau, Postbus 15, 1510 AA Oostzaan. Bij uw verzoek moet u het volgende meesturen:

een afschrift van de notariële akte waarin de statuten van de vereniging zijn opgenomen;

een bewijs van inschrijving in het register, gehouden door de Kamer van Koophandel en Fabrieken;

een bewijs van betaling van een waarborgsom van 112,50 op een daarvoor bestemde rekening van de gemeente onder vermelding van storting t.b.v. registratie politieke groepering;

een verklaring van de politieke groepering met aanwijzing van haar gemachtigde en plaatsvervangend gemachtigde bij het centraal stembureau.

Politieke groeperingen die geregistreerd zijn voor de verkiezing van de Tweede Kamer of Provinciale Staten zijn ontheven van de plicht om zich voor de komende gemeenteraadsverkiezing te laten registreren. Ook de (plaatselijke )partijen die bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezing een geldige kandidatenlijst hebben ingeleverd, hoeven zich niet te laten registreren. Voor meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen en registratie van nieuwe politieke partijen kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken tel: (075) 684 77 71.

Terug naar boven

---

Commissie Algemene zaken
Dinsdag 13 december komt de raadscommissie Algemene zaken vanaf 19.30 uur bijeen in het gebouw van de griffie, Kerkbuurt 26. U bent van harte welkom om bij deze vergadering aanwezig te zijn. Op de voorlopige agenda staan de volgende onderwerpen:

Wet gemeenschappelijke regelingen

Presentatie rapportage breedtesportproject

Wijziging deelverordeningen sport en cultuur

Organisatie ontwikkelingsproces

Nota van aanbestedingsbeleid

Criteria Gouden Greep

Toetsingskader evaluatiebeleid sociale zaken De commissievergadering is openbaar. Meer informatie over de agendapunten (stukken, indien aanwezig) kunt u inzien op het gemeentehuis (voor openingstijden zie boven). U kunt voor aanvang van de commissievergadering spreektijd aanvragen bij de griffier.

Terug naar boven

---

Gratis Nederlandse Identiteitskaart
Per 1 januari 2005 is de Wet op de Identificatieplicht (WID) uitgebreid. Iedereen vanaf 14 jaar en ouder moet zich kunnen legitimeren. De overheid heeft besloten om de groep 14-jarigen tegemoet te komen in de kosten. Vanaf 1 januari 2006 is het mogelijk voor 14-jarigen, als zij aan de algemene voorwaarden voldoen, een gratis identiteitskaart aan te vragen. Deze voorwaarden zijn:

de aanvrager moet wonen en zijn ingeschreven in Oostzaan;

de aanvrager moet 14 jaar zijn of binnen acht weken 14 jaar worden
*;

de aanvrager mag niet eerder een gratis identiteitskaart hebben ontvangen.
De regeling geldt alleen voor personen die op of na 1 januari 2006 de leeftijd van 14 jaar bereiken. Dit houdt in dat alleen personen geboren op of na 1 januari 1992 recht hebben op verstrekking van een gratis identiteitskaart. Voor meer informatie over deze gratis verstrekking kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken, tel: (075) 684 77 77.

Terug naar boven

---

Spreekuur burgemeester en wethouders
Dinsdag 6 december is weer het maandelijkse spreekuur van burgemeester en wethouders. Als u iets wilt bespreken met één van de wethouders of de burgemeester, kunt u zich tussen 16.00 en 17.00 uur melden bij het loket burgerzaken op het gemeentehuis. Met wie u een gesprek heeft, hangt in principe af van het onderwerp van het gesprek. Bij afwezigheid van de desbetreffende wethouder of burgemeester kunt u, als u dat wilt, spreken met een vervanger. Het is ook altijd mogelijk om een afspraak te maken met één van de wethouders en/of de burgemeester op een ander tijdstip. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met mevrouw W. Kramer, tel: (075) 684 77 77.

Terug naar boven

---

Vondst botten
Onlangs zijn er zes botten gevonden op de locatie van het nieuwe bedrijventerrein Kolkweg-Zuid. Inmiddels is er meer bekend over deze vondst. De technische recherche heeft de botten laten onderzoeken door een hoogleraar. Hij heeft verklaard dat het grote bot van kunststof is en dat de overige vijf botten dierlijke botten zijn. Het gaat waarschijnlijk om botten van een geit of schaap.

Terug naar boven

---
Gemeenteraad
Op dinsdag 6 december is er een raadsvergadering om 19.30 uur in zorgcentrum Evean Lishof, Lisweg 253. U bent van harte welkom om bij deze vergadering aanwezig te zijn. Op de voorlopige agenda staan de volgende onderwerpen:

beëdiging fractie-assistent CDA

lange raadsvergaderingen

kadernota Wet maatschappelijke ondersteuning

vaststelling najaarsnota 2005

controleprotocol accountantscontrole 2005

vaststelling van acht belastingverordeningen

verlening financiële bijdrage t.b.v. natuurramp Roemenië

evaluatie minimabeleid

verslag over de uitvoering WWB 2004

beleidsverslag Sociale Zaken 2004

beleidsplan Sociale Zaken 2006

wijziging gemeenschappelijke regeling GGD Zaanstreek Waterland

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, kunt u dit tot twee werkdagen voor de vergadering aan de griffier, mevrouw A. Makenbach, melden. Vermeld hierbij uw naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp waarover u het woord wilt voeren. Er kan alleen op onderwerpen worden ingesproken die voor de vergadering zijn geagendeerd. Welstandsadvisering Oostzaanse bouwplannen De welstandscommissie kring Zaanstad vergadert op dinsdag 6 december 2005 om 12.30 uur. De vergadering is openbaar. Vergaderadres: Stadskantoor Zaanstad, Ebbehout 29, 1507 EA Zaandam. Bij het opstellen van deze publicatie is nog niet bekend welke bouwplannen behandeld zullen worden. Informatie hierover kunt u krijgen bij de medewerkers van de cluster Bouwen, Wonen en Milieu, tel: (075) 684 77 77.

Terug naar boven

---

Vrijstellingsprocedure
Burgemeester en wethouders van de gemeente Oostzaan maken bekend dat zij het voornemen hebben om vrijstelling te verlenen als bedoeld in artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ten behoeve van het gerealiseerde nog niet vergunde bouwplan, te weten:

de aangebrachte beschoeiing langs het achterterrein;

het aangewonnen land bij het achtterrein en
de aangebrachte ophoging en verharding (deels met stelconplaten) van het achterterrein, van perceelsgedeelte van het perceel kad.nr. L 827 op De Haal 8, 1511 AR Oostzaan.
Op grond van artikel 19a lid 4 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en conform het bepaalde in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht wordt iedereen in de gelegenheid gesteld schriftelijk zijn/haar zienswijze omtrent bovengenoemde vrijstellingsprocedure kenbaar te maken.
Het plan ligt met ingang van 29 november 2005 zes weken ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken, cluster Bouw, wonen en milieu op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08:45 uur tot 12:00 uur aan de Kerkbuurt 14 te Oostzaan. Tijdens deze periode kan iedereen schriftelijk zijn/haar zienswijze naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders Postbus 15, 1510 AA Oostzaan. Terug naar boven