Politie Groningen

Jongeren aangehouden na plegen diverse strafbare feiten (30/12/05)

Groningen, 30-12-2005 o Met de aanhouding van acht jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar, allen uit Groningen, heeft de politie deze week diverse strafbare feiten opgelost. De meeste overtredingen en misdrijven werden gepleegd in de Indische buurt in Groningen.

De jongeren worden ervan verdacht dat zij in de periode eind november tot medio december brandstichtingen, baldadigheden en vernielingen hebben begaan. Zo werd in een speeltuin aan de Madoerastraat brand gesticht. Speeltoestellen werden in de brand gestoken, waardoor deze werden vernield. Ook werden ruiten vernield van een speeltuingebouwtje aan de Madoerastraat. Daarnaast werd een poging tot inbraak gepleegd in het gebouw van het buurtcentrum aan het Floresplein. Een gymzaal van een school aan de Molukkenstraat moest het ook ontgelden. In het pand werd ingebroken door een raam te forceren. De verdachten namen uiteindelijk volleyballen en badmintonbenodigdheden weg. De weggenomen goederen werden eind december teruggebracht op het politiebureau. Deze werden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Verder kwamen meerdere meldingen van baldadigheid bij de politie binnen. De groep jongeren had onder meer banden van fietsen laten leeglopen en fietsen geprobeerd weg te nemen. Ook maakte de groep zich schuldig aan het gooien met sneeuwballen en vuurwerk naar personen en woningen.

Afpersing en mishandeling

Ook werden op vrijdag 9 december een 14-jarige jongen uit Eelde en een 13-jarige jongen op de Grote Markt het slachtoffer van de dadendrang van een aantal leden van de groep jongeren. De 13-jarige werd openlijk mishandeld en de Eeldenaar werd van zijn fiets geschopt. Hierna werd de jongen meerdere malen geslagen en geschopt. Hij moest uiteindelijk onder dwang zijn fiets afgeven. De 13-jarige Stadjer herkende op 19 december een 11-jarige jongen als één van de geweldplegers. Hij werd vervolgens aangehouden.

Buurt- en jeugdagenten

De buurt- en jeugdagenten van basiseenheid Noord stelden vervolgens een onderzoek in, omdat zij de verdachten stuk voor stuk uit hun wijken kenden. De jongeren werden één voor één buiten heterdaad aangehouden in de periode tussen 23 en 29 december.
De jongeren pleegden de feiten in wisselende samenstelling. Zij mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie sluit niet uit dat nog meer verdachten zullen worden gehoord. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.