Gemeente Vlieland

openingstijden gemeentehuis
In verband met een nieuwjaarsbijeenkomst is het gemeentehuis maandag 2 januari gesloten tussen 9.30 uur en 10.30 uur. In dit uur is de gemeente ook niet telefonisch bereikbaar.

monumentenwet
Ingevolge artikel 14a van de Monumentenwet ligt vanaf 2 januari 2006 zes weken ter inzage, de aanvraag met conceptbesluit en de diverse adviezen voor het verbouwen van het perceel Dorpsstraat 81. Binnen deze termijn kan een ieder tegen het concept-besluit zienswijzen indienen.
Dit dient gemotiveerd te gebeuren bij het college van burgemeester en wethouders van Vlieland, Postbus 10, 8899 ZN Vlieland. Inlichtingen kunt u verkrijgen bij mevrouw B.Verheij van de afdeling Ruimtelijke Ordening, telefoon 0562-52719.

openstelling winkels gedurende nieuwjaarsdag
Op grond van de winkeltijdenwet mogen winkels op Nieuwjaarsdag 1 januari 2006 tussen 12.00 en 18.00 uur geopend zijn.

Ophaaldienst Drumbandschuur
Zaterdag 31 december is er geen ophaaldienst en de schuren zijn gesloten. Gelieve deze dag geen oud papier etc. aan de straat te zetten.
De ophaaldienst

Oud en Nieuw viering
Sinds jaar en dag wordt het nieuwe jaar op Vlieland spectaculair ingeluid door een aantal Vlielanders, die met motor- bromfietsen ( zonder uitlaat) door het dorp rijden. Voor zover wij weten is Vlieland nog de enige gemeente waar dat op deze "ludieke" wijze plaatsvindt. Uiteraard weet iedereen dat het wettelijk gezien niet kan en mag, maar zowel
de bestuurders als de toeschouwers beleven er veel plezier aan. Dit komt ook omdat de bestuurders zich altijd redelijk aan de gemaakte afspraken houden. Voor de nieuwe generatie zetten wij deze afspraken nog even op een rijtje:
Voor de bestuurders:
even na "nieuwjaar" verzamelen bij het Westend Start om ongeveer 00:10 uur;
niet door de Dorpsstraat daar naar toe rijden!; bestuurders geen drank op;
daarna gezamenlijk en met veilige snelheid rijden; achter de voorste bestuurders blijven rijden (door bij elkaar te blijven is het effect het grootst). Afgelopen jaar ging dat bijzonder goed;
nooit tegen de stroom inrijden.
NB: De bestuurder van bromfiets en/of motor is te allen tijde verantwoordelijk en aansprakelijk voor zijn rijgedrag en voertuig. Denk daarbij aan rijbewijs, helm, verzekering, en kenteken e.d. Denk vooral aan goede verlichting.
Voor de toeschouwers:

·Rijbaan vrij houden (denk hierbij aan flessen e.d.);
·Honden en katten binnenhouden;

·Geen vuurwerk naar bestuurders gooien.

Tot slot nog dit:
Weet dat veel mensen zich storen aan veelvuldig "oefenen", soms zelfs al drie dagen tevoren, dat geeft onnodig herrie, is niet goed voor het milieu en kost veel geld namelijk een boete van 86,-- en de verrassing gaat er vanaf. Indien wij ons allemaal aan deze regels houden, denken wij dat deze traditie op Vlieland wellicht nog eeuwig voort kan duren. Namens ons allen een prettige en veilige jaarwisseling toegewenst. Wijtse Kikstra, Marco Bakker, Leon Westers,
Robert van Heerde en Martijn Visser (bestuurders). Renze Brandsma (politie)

Dienst Sociale Zaken
Op maandag 2 januari 2006 is de Dienst Sociale Zaken gesloten. Voor spoedgevallen kunt u bellen met Locatie Harlingen 0517-492260.

agenda
vrijdag 30 december

·concert "Pad van 4" in de kerk, aanvang 20.30 uur zondag 1 januari

·nieuwjaarsduik bij het Badhuys, aanvag 13.00 uur
·nieuwjaarsreceptie in de Bolder, aanvang 15.00 uur. woensdag 4 januari

·concert in de kerk, aanvang 20.30 uur.

ingekomen vergunningaanvragen
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende aanvragen om vergunning zijn ingekomen:
sloopvergunning

·De heer H. van Wezel,voor het slopen van een zomerwoning op het perceel Duinkersoord 42 (ingekomen 22 december 2005).
·de heer J. Smit, voor het slopen van de zomerwoning op het perceel Duinkersoord 83 (ingekomen 27 december 2005).
reguliere bouwvergunning

·de heer J. Smit voor de vervangende nieuwbouw van de zomerwoning Duinkersoord 83 (ingekomen 27 december 2005).
Nadere informatie kunt u verkrijgen op het gemeentehuis bij: Ruimtelijke Ordening: mevrouw B. Verheij
telefoon: 0562-452719
Bouw- en woningtoezicht: mevrouw J. van der Wal telefoon: 0562-452707

verleende vergunningen
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende vergunningen hebben verleend:
reguliere bouwvergunning

·de heer J.D.A. den Tonkelaar voor de vervangende nieuwbouw van de zomerwoning Duinkersoord 72 (verzonden 29 december 2005).
·mevrouw N. Schenkel voor het verwijderen van een dragende muur en het aanbrengen van een draagbalk in het pand Kerkplein 9 (verzonden 29 december 2005).
Belanghebbenden kunnen tegen bovengenoemde besluiten binnen zes weken na de datum van verzending bij het college van burgemeester en wethouders van Vlieland schriftelijk gemotiveerde bezwaren indienen. Postadres: Postbus 10, 8899 ZN Vlieland
Informatie bij: mevr. B. Verheij, tel. 0562-452719

grof huishoudelijk afval
Aanstaande dinsdag 3 januari wordt het grof huishoudelijk afval weer opgehaald. Als u grof huishoudelijk afval aan wilt bieden, dient u dit
1 dag van tevoren telefonisch door te geven aan de gemeentesecretarie, telefoon 452710, per huishouden mag maximaal 1 m3 afval worden aangeleverd. De aanbieding dient netjes te gebeuren en zoveel mogelijk in hanteerbare pakketjes te worden gebonden. Zet het afval in de berm van de weg op zo'n manier, dat anderen er zo min mogelijk last van ondervinden. U wordt ook verzocht het afval niet tegen bomen of hekken te plaatsen.
Grof huishoudelijk afval zijn materialen uit het huishouden zoals vloerbedekking en meubilair.
Grof huishoudelijk afval is geen tuinafval, geen sloopafval (hout, puin, dakbedekking, glas etcetera) en geen bruin- en witgoed (radio's en televisietoestellen, koelkasten en vriezers).

grondstromenplan gemeente Vlieland
De regering heeft ten doel gesteld om in 2023 alle ernstige gevallen van bodemverontreiniging in Nederland te hebben gesaneerd. Vanaf 2001 is het project Beleidsvernieuwing Bodem (BEVER) gestart. Een onderdeel van dit project bestaat uit het in kaart brengen van de bodemkwaliteit in Nederland. De provincies moeten in dit kader vanaf 1 januari 2005 de bodemkwaliteit provinciebreed in kaart hebben gebracht. De gemeente Vlieland is in dit kader vanaf 1998 bezig met het ontwikkelen van een stelsel van actief bodembeheer. Het stelsel van actief bodembeheer bestaat uit de volgende onderdelen: A)het ontwikkelen van bodemkwaliteitskaarten voor het gehele eiland (landbodem) exclusief De Vliehors;
B)het ontwikkelen van een bodembeheersplan;
C)het aanvragen van een raamsaneringsplan(grondstromenplan) voor het homogeen deelgebied 'de oude kom'.

Ad. A
Bodemkwaliteitskaarten (BKK)
Waarom zijn de bodemkwaliteitskaarten van belang? Grond wordt gezien als een bouwstof, waarop het Bouwstoffenbesluit (Bsb) van toepassing is. Het Bouwstoffenbesluit is een wettelijke regeling, waarvoor onder meer de gemeente Vlieland bevoegd gezag is. Wil men grond toepassen, dan moeten kwaliteitsgegevens van de ontvangende bodem en de grond die wordt toegepast bekend zijn. Dat betekent dat voor het mogen toepassen van grond de hiervoor genoemde kwaliteitsgegevens moeten worden aangeleverd bij de gemeente. Deze toetst de gegevens aan het Bouwstoffenbesluit (Bsb). De toe te passen grond moet voldoen aan het Bouwstoffenbesluit, hetgeen betekent dat de toe te passen grond conform de AP04-methode moet worden gekeurd. Een dergelijke keuring is zeer kostbaar (een paar duizend euro per partijkeuring) en zeer tijdrovend (duur analyse ca. 3 maanden). Om onder de werkingssfeer van het Bouwstoffenbesluit uit te komen (tenminste voor wat betreft grond) heeft de gemeente Vlieland ervoor gekozen om een stelsel van actief bodembeheer te ontwikkelen. Wanneer de gemeente beschikt over door de gemeenteraad vastgestelde bodemkwaliteitskaarten en een bodembeheersplan kan/mag grondverzet plaatsvinden conform de Ministeriële Vrijstellingsregeling Grondverzet (MVG) en is dus het Bouwstoffenbesluit (Bsb) hierop niet meer van toepassing. De gemeente Vlieland heeft in 2003^ de bodemkwaliteitskaart voor de bebouwde kom afgerond. De bodemkwaliteitskaart voor de bebouwde kom bestaat uit 3 homogene deelgebieden. Binnen elk homogeen deelgebied is sprake van een vergelijkbare bodemkwaliteit (natuurlijke achtergrondwaarde). Deze gebieden zijn: het nieuwe dorp, uitbreiding west/oost en 'de oude kom'.
Een probleem doet zich voor met de bodemkwaliteit in het homogeen deelgebied 'de oude kom'. Hierbij is vastgesteld dat de bodem is verontreinigd met voornamelijk zware metalen en PAK. De gemiddelde bodemkwaliteit in dit deelgebied ligt voor wat betreft zware metalen boven de interventiewaarde. Dit wil zeggen de waarde, waarboven de bodem moet worden gesaneerd. Een homogeen deelgebied geeft zoals eerder al gezegd een indruk van de algehele kwaliteit van de bodem in dat gebied. Indien een initiatiefnemer twijfels heeft over de juistheid van de bodemkwaliteit op zijn/haar perceel dan staat het de initiatiefnemer vrij om op eigen kosten een bodemonderzoek te laten uitvoeren naar de bodemkwaliteit op het betreffende perceel. Wel zijn er beperkingen opgelegd in geval van bouwvoornemens in het homogeen deelgebied 'de oude kom'. Een consequentie van de bodemkwaliteit in het homogeen deelgebied 'de oude kom' is dat in beginsel altijd sprake is van een bodemsaneringssituatie. Hiervoor zal nu nog een bodemsaneringsbeschikking moeten worden aangevraagd bij de provincie Fryslân en na vaststelling van de bodemkwaliteitskaarten, het bodembeheersplan en na het afgeven van een beschikking op het grondstromenplan door de provincie Fryslân zal een saneringsbeschikking moeten worden aangevraagd bij de gemeente Vlieland.
Bij de meeste aanvragen om een bouwvergunning en in gevallen, waarbij sprake is van grondverzet (bijvoorbeeld bij een aanlegvergunning) zal de initiatiefnemer in overleg met de gemeente Vlieland een bestemming moeten zoeken voor de eventueel vrijkomende en/of toe te passen grond (grondsurplus).
Bij bodemsaneringen hanteert de gemeente het begrip 'gesloten grondbalans'. De grond wordt hierbij toegepast op het perceel waar de grond vrijkomt. Wanneer het niet mogelijk is de grond op het perceel van herkomst toe te passen, dan zal gezocht moeten worden naar een locatie elders. Voor grondverzet moet het bodembeheersplan gemeente Vlieland in acht worden genomen.Bij de ontwikkeling van de bodemkwaliteitskaarten kwam de provincie een aantal keer met gewenste aanvullingen voor de ontwikkelde bodemkwaliteitskaarten. Zo moesten de bodemkwaliteitskaarten voor de bebouwde kom nader worden verfijnd en voor het overige 'eilanddekkend' worden gemaakt. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat het in kaart brengen van de bodemkwaliteit van de Vliehors niet valt onder de bevoegdheid van de gemeente Vlieland. Dit is een verantwoordelijkheid van de ministeries van Defensie en VROM. Dit betekent dat de Vliehors op de bodemkwaliteitskaart Vlieland vooralsnog zal worden aangegeven als 'witte vlek'. De gemeente Vlieland zal dus aanvullend bodemonderzoek moeten uitvoeren om op basis daarvan eveneens een bodemkwaliteitskaart te ontwikkelen voor het bedrijventerrein 'Oosterseveld'. Voor het bedrijventerrein beschikt de gemeente Vlieland reeds over een aanzienlijk aantal bodemonderzoekgegevens. Eventueel noodzakelijke aanvullende bodemonderzoeken worden begin 2006 door ingenieursbureau 'Oranjewoud' B.V. uit Heerenveen uitgevoerd en statistisch verwerkt. De provincie Fryslân heeft voor dit doel de gemeente Vlieland dit jaar financiële middelen ter beschikking gesteld. De provincie zelf heeft onlangs de bodemkwaliteitsgegevens voor het buitengebied van Vlieland aangeleverd.
Nadat de vereiste bodemkwaliteitsgegevens voor het bedrijventerrein 'Oosterseveld' zijn verzameld worden voor het bedrijventerrein en het buitengebied de bodemkwaliteitsgegevens toegevoegd aan het rapport bodemkwaliteitskaarten gemeente Vlieland.

Ad. B
Bodembeheersplan (BBP) en grondverzet
Voor grondverzet en/of het toepassen van grond op Vlieland is voor de bebouwde kom in 2004 een bodembeheersplan opgesteld. Dit plan dient als kader waaraan grondverzet in de bebouwde van Vlieland moet worden getoetst. De toetsing geschiedt door de gemeente Vlieland. De bodemkwaliteitsgegevens voor het buitengebied, zoals deze zijn aangeleverd door de provincie, en de bodemkwaliteitsgegevens voor het bedrijventerrein 'Oosterseveld' worden eveneens verwerkt in het bodembeheersplan gemeente Vlieland.
De bodemkwaliteitskaarten en het bodembeheersplan gemeente Vlieland gaan eveneens gelden als toetsingskader voor de diverse bestemmingsplannen op Vlieland. Vanwege de aangetoonde bodemkwaliteit in de 'oude kom' van Vlieland zal bij een aanvraag om een bouwvergunning/ -melding, aanleg- /sloopvergunning en in enkele gevallen bij vergunningsvrije bouwwerken moeten worden gehandeld conform het grondstromenplan gemeente Vlieland en zal in bepaalde gevallen een saneringsplan (melding) moeten worden ingediend bij de gemeente Vlieland. Grondverzet moet bij de gemeente Vlieland minimaal 10 werkbare dagen voorafgaand aan het daadwerkelijke grondverzet schriftelijk bij de gemeente zijn gemeld middels het hiervoor ontwikkelde meldingsformulier grondverzet.
De bodemkwaliteitskaart geeft dus de gemiddelde bodemkwaliteit weer, zoals deze is ontstaan ten gevolge van de bewoningsgeschiedenis (natuurlijke/historische achtergrondwaarde).
Bouwen op verontreinigde grond is ingevolge het Bouwbesluit (en de bouwverordening gemeente Vlieland) niet toegestaan. Dit betekent dat voorafgaand aan het in behandeling kunnen nemen van bijvoorbeeld een bouwvergunning een bodemonderzoeksrapport moet worden overgelegd, waaruit de bodemkwaliteit van de betreffende locatie blijkt. De bodemkwaliteitskaart, zoals deze nu voor de bebouwde kom van Vlieland is opgesteld geeft dus de algehele kwaliteit van de bodem weer. Deze is onder meer opgesteld om te voorkomen dat moet worden getoetst aan het Bouwstoffenbesluit en dat iedere keer een 'duur' bodemonderzoeksrapport moet worden ingediend. Echter zitten we met een historische verontreiniging van de bodem in de dorpskom. Dit betekent dat voor het merendeel van de bouwvergunningen, maar ook in een aantal gevallen van vergunningsvrije bouwwerken en bij bepaalde aanlegvergunningen een bodemsaneringsbeschikking moet worden aangevraagd bij de provincie Fryslân. Dit betekent dat de bouw- en aanlegvergunning in die gevallen moet worden aangehouden, totdat door de provincie de definitieve saneringsbeschikking is afgegeven. Dit kan een vertraging van 6 maanden of zelfs nog langer opleveren, voordat de bouw- of aanlegvergunning mag/kan worden verleend.

Ad. C
Raamsaneringsplan (grondstromenplan) homogeen deelgebied 'de oude kom' Vanwege hetgeen hiervoor (zie Ad. A en B) is beschreven heeft de gemeente Vlieland ervoor gekozen om voor de dorpskom een raamsaneringsplan (grondstromenplan) bij de provincie Fryslân aan te vragen. Het doel van het grondstromenplan is om maatschappelijke stagnatie en kosten voor de initiatiefnemers ten gevolge van de aanwezige bodemkwaliteit te minimaliseren.
De gemeente Vlieland wordt middels het grondstromenplan bevoegd gezag voor het afgeven van een bodemsaneringsbeschikking voor het homogeen deelgebied 'de oude kom' en wordt de doorlooptijd voor het verkrijgen van een saneringsbeschikking hiermee aanzienlijk verkort. De gemeente Vlieland geeft zelf dus de saneringsbeschikking af conform de eisen van het grondstromenplan, zoals deze door de provincie hieraan zijn verbonden.

Voor alle volledigheid wordt opgemerkt dat het hierbij alleen gaat om die gevallen (met name zware metalen) waarvoor de bodemkwaliteitskaart 'de oude kom' is opgesteld. Daarnaast blijft het mogelijk dat een saneringsbeschikking moet worden aangevraagd bij de provincie. Hierbij kan worden gedacht aan de aanwezige verdachte locaties (zoals voormalige ondergrondse brandstoftanks en/of voormalige bodembedreigende activiteiten). Hierop zijn de bodemkwaliteitskaarten en het bodembeheersplan niet van toepassing.

Informatiebijeenkomst
Nadere informatie omtrent het nieuwe bodembeleid van de gemeente Vlieland, alsmede meldingsformulieren grondverzet kunt u verkrijgen bij de beleidsmedewerker Milieu van de gemeente Vlieland. Naar verwachting wordt het stelsel van actief bodembeheer gemeente Vlieland in de eerste helft van 2006 aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden.
In de loop van 2006 zal de gemeente Vlieland een informatiebijeenkomst beleggen, waarbij een nadere toelichting wordt gegeven op het nieuwe bodembeleid. Bij deze bijeenkomst zal naast de gemeente Vlieland ook de provincie Fryslân en ingenieursbureau 'Oranjewoud' aanwezig zijn. U bent hierbij van harte welkom. De exacte plaats en datum van de informatiebijeenkomst wordt nader bekend gemaakt in het gemeentelijk informatiebulletin 'Uit het kastje'