Universiteit van Tilburg

Grote subsidies voor vijf onderzoekers van de Universiteit van Tilburg

Bedragen tot 1.250.000 euro voor veelbelovend onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan dr. Antal van den Bosch van de Universiteit van Tilburg een zogeheten Vici-subsidie toegekend. Hij krijgt maximaal 1.250.000 euro om in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep op te bouwen rond kunstmatige intelligentie (taal en computers). Vier pas gepromoveerde onderzoekers van de UvT krijgen een zogeheten Veni-subsidie, en ontvangen elk een bedrag van maximaal 200.000 euro.

De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De 27 wetenschappers die dit jaar een subsidie ontvingen behoren tot de top van hun onderzoeksveld en hebben bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. In het onderzoek van dr. Antal van den Bosch (1969), verbonden aan de faculteit Communicatie en Cultuur, wordt een nieuw soort computergeheugen ontwikkeld waarmee computers een taal kunnen leren zonder enige taalkundige kennis. De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls die is opgezet door NWO, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en de universiteiten. Voor pas gepromoveerden is er de Veni-subsidie, die dit jaar aan vier wetenschappers van de UvT werd toegekend:

Dr. Hanneke Meeren (1968) is verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen en doet onderzoek op het gebied van Neurocognitie: "Binnen een fractie van een seconde herkennen wij het gezicht van een bekende in een mensenmassa. Dit is mogelijk dankzij razendsnelle vernuftige beeldverwerking in onze hersenen. De onderzoekers gaan deze supersnelle bedrading in de hersenen traceren en doormeten."

Dr. Susanne Pedersen (1965) is verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen en doet onderzoek op het terrein van de Medische Psychologie: "De inwendige defibrillator kan het leven van hartpatiënten redden. Wel zijn er nadelen aan verbonden zoals oncontroleerbare shocks. Die kunnen leiden tot angst en verslechterde kwaliteit van leven. Dit onderzoek bestudeert de gevolgen van een defibrillator voor patiënten en hun partners."

Dr. Bas van Velzen (1979) is verbonden aan CentER, de onderzoekschool van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Zijn onderzoek gaat over mogelijke synergievoordelen die vaak de aanleiding vormen voor economische partijen om tot samenwerking te komen. "Wij bekijken mogelijke verdelingen van deze synergievoordelen. We letten daarbij voornamelijk op eerlijkheid van de verdeling en haalbaarheid vanuit een rekenkundig oogpunt."

Dr. Stefan Wuyts (1973) is verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en doet onderzoek op het gebied van Marketing, naar effectief netwerken in hoogtechnologische industrieën: "In vele hoogtechnologische industrieën bundelen ondernemingen hun krachten via allianties of andere vormen van samenwerking. Dit leidt vaak tot complexe netwerkstructuren. Dit onderzoek gaat na hoe ondernemingen 'slim' kunnen netwerken, met vlottere samenwerking en hogere innovativiteit tot gevolg."

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter, drs. Pieter Siebers, tel. 013 - 466 2004, e-mail: P.H.C.Siebers@uvt.nl. Persberichten van de Universiteit van Tilburg staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.