Universiteit van Tilburg

Theologie in Tilburg heet vanaf januari Theologie en Religiewetenschappen

Fusie Theologische Faculteit Tilburg met UvT

De Theologische Faculteit Tilburg, tot nu toe een zelfstandige stichting, fuseert met de Universiteit van Tilburg. De faculteit krijgt per 1 januari 2006 een nieuwe naam: Faculteit Theologie en Religiewetenschappen. De juridische incorporatie van de faculteit komt voort uit de reeds lang bestaande intensieve samenwerking tussen de faculteit en de UvT. Met deze incorporatie is op 15 december ingestemd door het Stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg.

De Theologische Faculteit Tilburg (TFT) werd opgericht in 1967, mede op initiatief van de bisschoppen van Breda en 's-Hertogenbosch. De Nederlandse bisschoppen erkennen de faculteit als een 'legitieme opleiding tot het kerkelijk ambt' (het priesterschap). In 1974 werd de TFT door het Rijk aangewezen als een zogenoemde bijzondere theologische Universiteit. Dat betekende dat de faculteit doctoraten en getuigschriften kon verlenen als ware het een universiteit.

Vanwege de aard van de faculteit heeft incorporatie binnen de universiteit van meet af voor ogen gestaan. Voor de universiteit vormt de faculteit tevens een versterking in het beleid om de relatie tussen wetenschap en levensbeschouwing te bestuderen.

Na eerdere pogingen in de jaren zeventig werd in 1999 de samenwerkingsovereenkomst getekend die aan de basis ligt voor de huidige incorporatie. Intussen was er op meerdere fronten al sprake van vergaande samenwerking. Zo is de bibliotheek van de faculteit inmiddels een onderdeel geworden van de universiteitsbibliotheek. De faculteit is in het najaar verhuisd naar de campus van de UvT en deelt een gebouw met de faculteiten Wijsbegeerte en Communicatie en Cultuur.

De Universiteit van Tilburg neemt alle arbeidsvoorwaardelijke rechten en plichten van het personeel van de TFT over. Van het formele bestuur van de faculteit, het curatorium, wordt op 15 maart 2006 tijdens een Faculteitsdag uitgebreid afscheid genomen. Vanaf 1 januari zal het bestuur van de UvT vorm geven aan de bestuurlijke relatie met de kerkelijke overheden. Op dit moment loopt een project om tot vergaande samenwerking te komen tussen katholieke theologieopleidingen in Nederland. Dat staat los van de fusie die nu plaats vindt.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter, drs. Pieter Siebers, tel. 013 466 2004 of met faculteitsvoorlichter drs. Annemeike Tan 013 466 2596. Persberichten van de Universiteit van Tilburg staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.