Gemeente Pekela


Cursus Grunneger Toal
Schoolstraat 25

9781 JL Bedum
tel. 050 3012404
e-mail:
riemke_bakker@
hotmail.com
www.grunnegertoal.nl


· Vanaf januari 2006 nieuwe cursussen Grunneger toal veur begunners in: Winsum, 't Zandt, Hoogezand, Noordhorn, Marum
· Vanaf 9 maart in stad Groningen korte literatuurcursus
· Belangstelling ook van veel niet-Groningers
· Docenten ondervinden veel enthousiasme

· Cursisten willen: "het Gronings niet kwijt raken"

Momenteel worden in zeven plaatsen in de provincie en stad Groningen cursussen Grunneger toal gegeven, georganiseerd door Stichting Grunneger Toal i.s.m. het Huis van de Groninger Cultuur.

Met veel enthousiasme houden de cursisten zich bezig met de spelling, de grammatica, het verschil in woordgebruik, de literatuur en het spreken van de Groninger streektaal. In 15 wekelijkse lessen van twee uur komt men bijeen om de taal te leren spreken, schrijven of gewoon om, zoals een cursist het uitdrukte: "het Gronings niet kwijt te raken". Men merkt dat het Gronings veel minder wordt gebruikt dan vroeger, er is minder vaak gelegenheid om het te spreken. Vaak is men ook beschroomd, en moet men over een drempel om de taal weer als dagelijkse omgangstaal te gebruiken.

Bijzonder is ook de redelijk grote deelname van mensen die al jaren in Groningen wonen, de taal prima verstaan, het eindelijk eens willen leren spreken, en ook zeer geïnteresseerd zijn in de verdere cultuur van Groningen.
Mensen die de taal (nog) niet spreken, maar wel verstaan, ondervinden bij de Groningers veelal een te grote beleefdheid: de Groningers schakelen in een gesprek veel te snel om naar het Nederlands!

In de cursus wordt alle aandacht besteed aan een nieuwe bewustwording van het Gronings: wees trots op je taal en wees je bewust van de rijkdom van het Gronings! Met het verschijnen van het boek: "Twee eeuwen Gronings, n golden toal", een literatuurbloemlezing vanaf 1792 tot nu, is weer duidelijk geworden hoe rijk en uitgebreid de Groningstalige literatuur is.

Aan de hand van de boeken "Goidag" en "Toal" van Siemon Reker wordt de cursist wegwijs gemaakt in de spellings- en grammaticaregels van het Gronings. Ook geven deze boeken veel informatie over de verschillende varianten van het Gronings, en mogelijkheden om met de taal te spelen, die door de docenten dankbaar worden gebruikt in de lessen.

De docenten, opgeleid door Siemon Reker, ervaren veel enthousiasme, nieuwsgierigheid en honger naar informatie in de cursussen. Ook het inzetten van gastdocenten, zoals b.v. Kunny Luchtenberg, Jan Glas, Pauline Broekema, die vertellen over hun eigen werk, blijkt een succes. En momenteel is één cursusgroep hard doende om zoveel mogelijk Groningse streekrecepten uit te proberen, want ook streekgerechten horen bij de Groninger cultuur!

Vanaf januari worden nieuwe cursussen opgestart in: Winsum, 't Zandt, Hoogezand, Noordhorn en Marum. In Winsum en 't Zandt wordt gewerkt met de Hogelandster variant, in Noordhorn en Marum met het Westerkwartiers en in Hoogezand met het Oostgronings.

Vanaf 9 maart wordt er in de Openbare Bibliotheek in de Oude Boteringestraat in Groningen een korte literatuurcursus gegeven. In vier lessen zal een overzicht van en inzicht in de Groninger literatuur van 1793 tot aan vandaag worden gegeven. De cursus wordt gegeven door Hanny Diemer, medeschrijfster van het boek: Twee eeuwen Gronings, n golden toal. Bovendien worden twee gastdocenten gevraagd hun bijdrage te leveren.

Voor informatie over en/of opgave van alle cursussen kan men contact opnemen met:
Riemke Bakker, tel. 050 3012404,
of even kijken op de website: www.grunnegertoal.nl/cursussen


---

---

---

----

· Vanòf jannewoarie 2006 nije cursussen Grunneger toal veur begunners ien: Winsum, 't Zandt, Hoogezand, Noordhorn, Marum
· Ook veul belangstellen van "Hollanders"

· Docenten kommen veul enthousiasme ien muid
· Cursisten willen: "t Grunnegers nait verlaizen"

Momenteel worden ien zeuven ploatsen ien pervinzie en stad Grunnen cursussen Grunneger toal geven, organiseerd deur Stichting Grunneger Toal i.s.m. t Huis van de Groninger Cultuur.

Mit veul enthousiasme holden cursisten heur bezeg mit spellen, grammatica, t onderschaaid ien woordgebruuk, literatuur en t proaten van de Grunneger streektoal. Ien 15 wekelkse lezzen van twij uur komt men biemekoar om de toal te leren proaten, schrieven of gewoon om, zoas n cursist t zee: "t Grunnegers nait te verlaizen". Men maarkt dat t Grunnegers veul minder bruukt wordt as vrouger, der is minder voak gelegenhaid om t te spreken. Voak schoamt men zuk, en mout men over n drumpel om de toal weer as doagliekse omgangstoal te bruken.

Biezunder is ook de redelk grote partizipoatsie van minsen dij al joaren ien Grunnen wonen, de toal prima verstoan, t endelk ais spreken leren willen, en ook biezunder intresseerd binnen ien de wiedere cultuur van Grunnen.
Minsen dij t Grunnegers (nog) nait spreken, mor wel verstoan, ondervienden bie de Grunneger bevolken mainst n te grote beleefdhaid: Grunnegers schoakeln ien n gesprek veuls te vlöt over noar t Nederlands!

Ien de cursus wordt ale aandacht besteed aan n nije bewustworden van t Grunnegs: wees tröts op joen toal en wees joe bewust van de riekdom van t Grunnegs! Mit t oetkommen van t bouk: "Twee eeuwen Gronings, n golden toal", n literatuurbloumlezen vanòf 1792 tot nou, is weer dulek worden hou riek en uitgebraaid de Grunnegstoalege literatuur is.

Aan de hand van bouken "Goidag" en "Toal" van Siemon Reker wordt cursist wegwies moakt ien spellens- en grammaticaregels van t Grunnegs. Dizze bouken geven ook veul informoatsie over de verschillende varianten van t Grunnegs, en meugelkheden om mit toal te speulen, dij deur docenten dankboar bruukt worden ien de lezzen.

Docenten, oplaaid deur Siemon Reker, ondervienden veul enthousiasme, nijsgiereghaid en honger noar informoatsie ien de cursussen. Ook t ienzetten van gastdocenten, zoas b.v. Kunny Luchtenberg, Jan Glas, Pauline Broekema, dij vertellen over heur aigen waark, blikt n succes. Ain cursusgroep is zulfs haard dounde om zoveul meugelk Grunneger streekrecepten oet te perbaaiern, want ook streekgerechten heuren bie Grunneger cultuur!

Vanòf jannewoarie 2006 worden nije cursussen opstart ien: Winsum, 't Zandt, Hoogezand, Noordhorn en Marum. Ien Winsum en 't Zandt wordt waarkt mit de Hogelandster variant, ien Noordhorn en Marum mit t Westerkwartiers en ien Hoogezand mit t Oostgrunnegs.

Vanòf 9 meert wordt der ien Openboare Bibliotheek ien Olle Botterstroat ien stad Grunnen n korte literatuurcursus geven. Ien vaaier lezzen zel n overzicht van en ienzicht ien de Grunneger literatuur van 1793 tot aan vandoag geven worden. Cursus wordt geven deur Hanny Diemer, mitschriefster van t bouk: Twee eeuwen Gronings, n golden toal. Boetendes worden twij gastdocenten vroagd heur biedroage te levern.

Veur informoatsie over en/of opgoave van ale cursussen kin men contact opnemen mit: Riemke Bakker, tel. 050 3012404,
of even kieken op thoesbladziede: www.grunnegertoal.nl/cursussen

De Cursus Grunneger Toal wordt georganiseerd door Stichting Grunneger Toal
i.s.m. Het Huis van de Groninger Cultuur.

Grunneger toal veur begunners 19-12-2005
Vanòf jannewoarie 2006 nije cursussen Grunneger toal veur begunners ien: Winsum, 't Zandt, Hoogezand, Noordhorn, Marum.
---