NIBUD Persbericht

Nederlander financieel somber over 2006

Onzekerheid maakt de Nederlander financieel somber over 2006. 39% denkt er volgend jaar slechter aan toe te zijn dan dit jaar en 37% denkt dat de financiele situatie hetzelfde zal blijven. Hoewel de koopkrachtvooruitzichten relatief gunstig zijn, verwacht maar een kwart van de Nederlanders er volgend jaar op vooruit te gaan. Dit blijkt uit de eindejaarsenquête 2005 die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) onder bijna 1000 respondenten heeft gehouden in samenwerking met RTL Nieuws.

Nieuwe zorgstelsel
Dat de Nederlander weinig vertrouwen heeft in 2006 komt volgens het NIBUD door de vele financiele keuzes die de Nederlander moet maken. De komst van het nieuwe zorgstelsel maakt mensen onzeker. Ruim 90% van de huidige ziekenfondsverzekerden denkt dat het nieuwe zorgstelsel duurder voor hem uitvalt. Van de particulier verzekerden denkt de helft dit. Vrijwel alle ondervraagden die meenden recht te hebben op de zorgtoeslag, hebben die ook aangevraagd. Het NIBUD hoopt dat zij de zorgtoeslag ook echt gaan gebruiken voor het betalen van de ziektekostenverzekering en niet voor andere rekeningen.

Keuzevrijheid
Nog niet iedereen heeft al een keuze gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars. 42% zegt zeker bij de huidige verzekeraar te blijven. 6% heeft een nieuwe verzekeraar gevonden. 13% zegt bij de huidige verzekeraar te vertrekken, maar heeft nog geen nieuwe gekozen. 39% weet nog helemaal niet wat ze gaan doen. Opvallend is dat hierbij geen verschil is tussen ziekenfonds- en particulier verzekerden. Er is wel een verschil in leeftijd. Jongeren zijn vaker geneigd te wisselen dan ouderen. Op de vraag of men kiest voor een eigen risico zegt 66% dit niet te doen en 14% weet het nog niet. 20% neemt zeker een eigen risico en gemiddeld kiest men voor een eigen risico van 200 euro.

Sparen of levensloop?
Een andere keuze die werkenden dit jaar moeten maken, is de keuze tussen spaarloon en levensloop. Uit de enquête blijkt dat de levensloopregeling niet populair is. 7 % kiest voor de levensloopregeling, één op de drie spaart via het spaarloon, en een kwart weet het nog niet. 33% doet aan geen van beide regelingen mee. De meesten die kiezen voor de levensloopregeling, zeggen dit te gaan gebruiken om eerder met pensioen te kunnen. Slechts één op de tien doet mee om het voor ouderschapsverlof te gebruiken.

2005 financieel moeilijk
De Nederlander heeft het afgelopen jaar niet gemakkelijk gevonden. Eén op de twee Nederlanders geeft aan in 2005 minder geld te hebben overgehouden dan in 2004. Een kwart heeft een inkomensterugval meegemaakt en zo´n 30% heeft zijn rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Vier op de tien huishoudens heeft vaker of meer rood gestaan dan vorig jaar. Ook is het aantal huishoudens dat geld heeft geleend toegenomen in vergelijking met afgelopen jaren. Wel ziet het NIBUD dat de Nederlander steeds meer gewend raakt aan de euro. Inmiddels is voor drie op de vier Nederlanders de euro de rekeneenheid geworden waar men de meeste prijzen aan afmeet.

De enquête
De enquête heeft de eerste weken van december 2005 op de internetsite van het NIBUD en RTL Nieuws gestaan. In totaal zijn de antwoorden van 986 respondenten geanalyseerd. De resultaten zijn herwogen naar leeftijd, geslacht en huishoudsamenstelling volgens de bevolkingsstatistieken van het CBS.

Datum: 28 december 2005