Provincie Flevoland



Dronten en Zeewolde onder preventief financieel toezicht

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben besloten dat voor het begrotingsjaar 2006 de gemeenten Dronten en Zeewolde onder preventief toezicht komen te staan. Dit wil zeggen dat het financiële toezicht op de uitvoering van de begroting wordt verscherpt en dat sommige besluiten onderworpen zijn aan de goedkeuring van Gedeputeerde Staten.

Gedeputeerde Staten hebben dit besluit genomen omdat zij van oordeel zijn dat het voorgeschreven evenwicht tussen inkomsten en uitgaven in de ramingen voor 2006 ontbreekt. GS kunnen tot preventief toezicht overgaan omdat ze een toezichthoudende rol op gemeenten hebben.

Dronten

GS stellen vast dat het voor de gemeente Dronten moeilijker is geworden om evenwicht tussen structurele uitgaven en inkomsten te bereiken. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door een aantal landelijke besluiten, die voor Dronten een negatieve doorwerking hebben . Anderzijds wordt de gemeente steeds meer geconfronteerd met oplopende lasten voor onderhoud van o.a. wegen en groen. Verder zijn ook de oplopende exploitatielasten voor accommodaties (o.a. de Meerpaal) van invloed.

Zeewolde

Bij de gemeente Zeewolde is voor het derde achtereenvolgende jaar sprake van preventief toezicht. De gemeente heeft in de afgelopen periode veel maatregelen getroffen om tot een meer evenwichtige financiële huishouding te komen. Dit heeft ook geresulteerd in een verbetering van de financiële positie. Toch moet het daadwerkelijke resultaat nog afgewacht worden. Voor Gedeputeerde Staten is dit aanleiding om het preventief toezicht voor 2006 te continueren.