Gemeente Maassluis

Schriftelijke vragen PvdA over bijzondere bijstand

De fractie van de PvdA in de Maassluise gemeenteraad heeft de volgende schriftelijke vragen over de bijzondere bijstand gesteld aan het college van burgemeester en wethouders:

"Uit onderzoek is gebleken, dat lokale overheden geld uit de bijzondere bijstand overhouden. Geld dat door Den Haag beschikbaar gesteld is voor mensen met de lage inkomens. Een aantal gemeenten doet het goed en er is een top 10 bekend gemaakt van gemeenten die het armoedebeleid het beste uitvoeren. De PvdA vindt het jammer en ongewenst dat Maassluis niet in het rijtje van de 10 beste gemeenten voorkomt. Zeker omdat uit de 3^e kwartaalrapportage blijkt dat ook in Maassluis geld dat bedoeld is voor mensen met de laagste inkomens niet besteed wordt en terug dreigt te vloeien naar de algemene middelen.

De fractie van de PvdA heeft in het kader van art 37 hierover de volgende vragen.

1. Bent u met ons van mening dat Maassluis als gemeente met een sociaal gezicht in dit rijtje van 10 beste gemeenten armoedebestrijding thuishoort.

2. Kunt u aangeven hoeveel geld er voor de bijzondere bijstand binnengekomen is, inclusief de tussentijdse uitkeringen van het rijk voor bijvoorbeeld gehandicapten en chronisch zieken en hoeveel waaraan voor armoedebestrijding uitgegeven is.
3. Kunt u daarbij ook betrekken het incidentele voordeel van het geld dat over is bij de IOAW en overige taken SOZAWE en nu naar de post onvoorzien gegaan is.

4. Kunt u zorgen dat indien er ook in Maassluis geld over is, dus sprake is van onderbesteding, dit alsnog bij de juiste mensen terecht komt.

5. Kunt u voor 2006 extra maatregelen nemen, zodat mensen die recht hebben op geld uit de bijzondere bijstand, ook bereikt worden.
6. Bent u bereid aan het begin van het jaar 2006 met de raad overleg te voeren op welke wijze met name het inkomensdeel van de WWB en de budgetten bestemd voor de bijzondere bijstand zodanig kunnen worden aangewend, dat Maassluis naast het feit dat deze gemeente in de top op het lijstje fraudebestrijding, ook in de top tien van het lijstje armoedebestrijding voorkomt."

Het college zal de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.