Eemland zuid, 12.40 uur

Utrecht, 30-12-2005 o Nieuwsberichten district Eemland zuid

Twee bejaarde vrouwen beroofd

AMERSFOORT Een 84-jarige vrouw uit Amersfoort is donderdagmiddag met geweld beroofd van haar portemonnee. Dat gebeurde in de hal van een flatgebouw aan de Verdiweg.

Het slachtoffer dat slecht ter been is en met een stok loopt - werd door een onbekende man met kracht op de grond geduwd. Daarbij liep zij geen letsel op. Daarna miste zij haar portemonnee uit haar boodschappentas.

De dader reed weg op een fiets in de richting van de achterkant van de flat. Het gaat om een man van circa 20 tot 25 jaar oud, 1.80 meter lang, met een slank postuur. Hij heeft een lichtgetinte huidskleur, kort donker haar en droeg een donker jack.

Op de Knuppelweg werd tegen 14.00 uur een 78-jarige vrouw uit Amersfoort beroofd van haar portemonnee. De vrouw had juist boodschappen gedaan in winkelcentrum Emiclaer. De boodschappen stopte ze in haar tas. Onderin stopte ze haar portemonnee. Vervolgens liep zij met de fiets aan de hand over de parkeerplaats van de Beurs.

Bij de doorgang naar de Knuppelweg voelde ze plots een ruk aan haar fiets. Toen ze omkeek, zag ze een jongen achter zich. Direct daarop ontdekte ze dat haar portemonnee weg was. Ze zag de jongen een fiets pakken en wegfietsen in de richting van de Laan van Emiclaer.

Het gaat om een blanke jongen van tussen de 16 en 18 jaar oud, lengte ongeveer 1.70 meter, met een slank postuur. Hij droeg een zwarte wollen muts.

Getuigen die iets van een van beide incidenten hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Eemland-zuid: 0900-8844.

Politie treft grote partij illegaal vuurwerk aan

WOUDENBERG Tijdens een vuurwerkcontrole op woensdag 28 december was een onopvallende eenheid van de wijkpolitie getuige van het overladen van een grote partij illegaal vuurwerk bij een woning aan de Slappedel.

De in burger geklede agenten zagen, om 15.30 uur, hoe twee mannen kartonnen dozen overbrachten van een bestelauto naar een schuurtje op het terrein bij deze woning. Geüniformeerde collegas van de noodhulpsurveillance werden door de postende agenten geïnformeerd en naar de woning gestuurd.

De mannen, twee inwoners van Woudenberg respectievelijk 22 en 42 oud, werden op heterdaad betrapt met de dozen vuurwerk nog in hun handen. In de bestelbus troffen de agenten onder andere acht zogenaamde honderdduizend klappers aan. In totaal werd in de auto en de schuur voor bijna 300 kilogram aan vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen.

Volgens de milieupolitie, die bij dergelijke controles nauw samenwerkt met de vuurwerkteams van de wijkpolitie, gaat het om een illegale partij vuurwerk vermoedelijk afkomstig uit België.

Het bezit van dergelijk vuurwerk is strafbaar gesteld in de Nederlandse wetgeving en wordt gezien als een Economisch Delict. Op dergelijke overtredingen staat een maximum straf van 6 jaar gevangenisstraf of een geldboete van 45.000 euro.

De beide Woudenbergers zijn aangehouden en ingesloten op het politiebureau. De 22-jarige verdachte is op donderdag 29 december in vrijheid gesteld. De leverancier van het vuurwerk zit nog steeds vast. Tegen beiden wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Man actief met babbeltruc

AMERSFOORT/BAARN Een 76-jarige inwoonster van Amerfsoort is donderdagmiddag slachtoffer geworden van een babbeltruc.

Een onbekende man belde omstreeks 15.30 uur aan met het verhaal dat hij zijn hagedis kwijt was en het verzoek of hij even in de tuin mocht zoeken. De bewoonster stond dat toe en hielp de man zelfs met zoeken. Vervolgens zette de man zijn zoektocht voort in de keuken en de hal. Hij groette zelfs nog vriendelijk de echtgenoot van het slachtoffer, die in de woonkamer op de bank lag te slapen. Toen de man was vertrokken, ontdekte de bewoonster dat ze haar portemonnee miste.

Met een soortgelijk verhaal meldde zich een man bij een adres in Baarn. In dit geval ging het om een vermiste leguaan. Nadat de man circa vijf minuten de woning had doorzocht, vertrok hij weer. De 83-jarige bewoonster miste geen goederen, maar vond de situatie zo vreemd dat ze de politie belde. Later werd de portemonnee van het Amersfoortse slachtoffer in Baarn teruggevonden.

Het gaat om een man van circa 25 tot 30 jaar oud, 1.70 tot 1.80 meter lang met een stevig, sportief postuur en een getint uiterlijk. Hij heeft een kaalgeschoren hoofd, droeg een donkere jas en sprak Nederlands met een accent.

Mensen die iets soortgelijks is overkomen en daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden, of mensen die meer kunnen vertellen over de identiteit van de dader, wordt verzocht contact op te nemen met de politie in de districten Eemland-noord of Eemland-zuid: 0900-8844.

Snelheidscontrole

AMERSFOORT De politie heeft donderdagmiddag op de Emmalaan in Amerfsoort een radarsnelheidscontrole gehouden. Daarbij werden 85 bekeuringen uitgedeeld.

De controle vond plaats tussen 14.20 en 16.20 uur. In totaal werden 750 passerende voertuigen gecontroleerd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 76 kilometer per uur.

Insluiper overlopen

LEUSDEN Terwijl ze boodschappen het huis binnendroeg, is een 75-jarige bewoonster van de Tjongerwijk in Leusden slachtoffer geworden van een insluiping.

Het slachtoffer werd op straat kort aangesproken door een onbekende man. Nadat zij zich weer aan haar bezigheden had gewijd, kwam haar schoonzoon aanrijden. Deze trof in de keuken de onbekende man aan. Toen hij werd betrapt, vluchtte hij de woning uit. Later miste de vrouw haar handtas.

De insluiper is circa 20 tot 25 jaar oud, 1.75-1.80 meter lang en heeft een slank postuur en een getint huidskleur. Hij heeft een verzorgd uiterlijk, donker kort geknipt stekelig haar, sprak goed Nederlands. Verder droeg hij een donkergekleurde stoffen jas en een donkere broek.

Getuigen die iets hebben gezien of weten wie deze man is, kunnen contact opnemen met de politie district Eemland-zuid: 0900-8844.

Bebloede autokraker aangehouden

AMERSFOORT De politie heeft donderdagavond uur een 41-jarige Amersfoorter aangehouden op verdenking van één en mogelijk twee autokraken.

Omstreeks 22.00 uur kwam er een melding dat een auto op de Leusderweg was opengebroken. Agenten zagen een man die voldeed aan het signalement wegfietsen en zetten de achtervolging in. Bij zijn aanhouding bleek hij bloed op handen en kleding te hebben. In de auto werd ook bloed aangetroffen.

De politie stelt een onderzoek in of de aangehouden verdachte ook in verband kan worden gebracht met een andere opengebroken auto op de Leusderweg. De verdachte staat bekend als veelpleger. De man is ingesloten voor verhoor.