Dienstenbond CNV

ING denkt na; vakbonden gaan leden raadplegen
30-12-2005

Dat is de uitkomst van het laatste overleg over een nieuw Sociaal Plan bij ING. Inhoudelijk hebben we nog niet over een sociaal plan gesproken. De gesprekken gaan nog steeds over met name de sourcingstrajecten. ING houdt vast aan het standpunt dat zij besprekingen rondom sourcing en reorganisaties doen met de ondernemingsraden. De sociale consequenties worden besproken met de vakbonden. Waar ging het die dag dan wel over.

Arbeidsvoorwaarden bij sourcing
De overgang van arbeidsvoorwaarden zal ten alle tijden met vakbonden worden besproken. Het gevolg is dat leden van vakbonden nu ook invloed hebben op hun arbeidsvoorwaarden als zij over moeten gaan naar een andere onderneming.

Werkzekerheid bij sourcing
Daar valt nog veel over te zeggen. Vakbonden wilden zo vroeg mogelijk betrokken worden bij een beslissing om daarmee keuze voor een vendor te kunnen beïnvloeden vanuit het kijken naar sociale gevolgen. ING heeft hier vastgehouden aan haar eigen lijn. Een ondernemersbesluit is van de ondernemer en wordt besproken met de medezeggenschap en niet vooraf met vakbonden.

Bij het selecteren van een vendor laat ING duidelijke vragen beantwoorden. Daarmee moet ING in het selectieproces duidelijkheid krijgen of er voor de ING-medewerkers ook een toekomst bij die vendor is weggelegd. ING heeft het volste vertrouwen in haar selectieproces en is van mening dat daarmee in grote mate werkzekerheid voor mede­ werkers is gegarandeerd. CNV Dienstenbond kan niet aantonen dat ING een verkeerd selectieproces uitvoert. Omdat vakbonden onvoldoende invloed krijgen aan de voorkant van het selectieproces hebben vakbonden ingezet om aan de achterkant meer zekerheid te creëren. Vakbonden hebben voorgesteld om medewerkers die overgaan naar een nieuwe onderneming (middels de Wet Overgang Onderneming) een onvoorwaardelijke terugkeergarantie te geven van 2 jaar. CNV Dienstenbond is van mening dat als ING zo veel vertrouwen heeft in haar eigen selectieproces het niet te verwachten valt dat er medewerkers na verloop van die twee jaar terugkomen naar ING. Dan zal er van een terugkeergarantie bijna geen gebruik worden gemaakt.

Het meest maximale aanbod dat ING na een dag praten aan vakbonden deed was:

de medewerker die buiten zijn schuld binnen 24 maanden wordt ontslagen bij de vendor mag terugkeren bij ING. Voor vakbonden nog onvoldoende en ING had niet meer ruimte. Daarom is het overleg opgeschort om ING tijd te geven na te denken. Vakbonden gaan terug naar de leden om te overleggen hoe nu verder.

Ledenraadplegingen
CNV Dienstenbond gaat samen met de andere vakbonden bij ING in januari 2006 openbare ledenvergaderingen organiseren. U krijgt daar in januari 2006 nader bericht over. Deze vergaderingen zijn met name bedoeld om elkaar te spreken over wat willen we bereiken en ING duidelijk te maken dat het ons ernst is om werkzekerheid inhoud te geven. Het is daarom van belang dat er veel leden naar de bijeenkomsten komen.

Heeft u nog vragen over deze ontwikkelingen dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Erik Langeweg (e.langeweg@cnvdibo.nl).