Dienstenbond CNV

Ontwikkelingen bij Laurus
30-12-2005

Het meest in het oog springende is dat uw werkgever de OR om advies heeft gevraagd inzake haar voornemen om 11 vestigingen van Super de Boer te vervreemden aan diverse andere supermarktketens en in een enkel geval aan een zelfstandige franchise ondernemer. De medewerkers van de betreffende filialen zullen door Laurus daarover geïnformeerd worden.

Selectieprocedure filialen
Als CNV Dienstenbond hebben we te horen gekregen dat uw directie iedere werkmaatschappij afzonderlijk heeft gevraagd om per individueel filiaal te beoordelen of er sprake is van toekomstvastheid voor die vestiging. Dit is teruggekoppeld naar de hoofddirectie van Laurus die vervolgens heeft gekeken of de door de eigen formule voorgedragen filiaalvestigingen niet onder een andere formule rendabel zijn te maken. Voor die filialen waarvoor de eigen formule en de hoofddirectie geen toekomst zien is een tender uitgeschreven. Dat wil zeggen dat andere partijen uitgenodigd zijn om een bod uit te brengen op het filiaal. Laurus heeft daar wel een aantal voorwaarden aangesteld.

Ons standpunt zal bekend zijn. Indien onomstotelijk vaststaat dat de overname wettelijk niet meer is tegen te houden dan moet de nieuwe werkgever al het personeel overnemen. Kortom met alle huidige lusten en lasten overeenkomstig de wet overgang van onderneming. Alleen in overleg tussen de nieuwe werkgever en het individu kunnen andersluidende afspraken omtrent de huidige arbeidsvoorwaarden worden gemaakt. Mocht u door een dergelijke overgang worden getroffen dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw regiokantoor indien u bij de overgang toch aanloopt tegen zaken die u niet duidelijk zijn. Daarvoor bent u lid.

Beoordeling overgang
De OR zal zich nu moeten buigen over het nut en de noodzaak van deze overgang van deze ondernemingen. De OR mag op basis van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) alleen maar een advies geven over de voorgenomen vervreemding. De OR kan zich wel onthouden van advies waarna de wetgever voorschrijft dat de werkgever een maand moet wachten voordat hij zijn plannen mag doorzetten. De opschortingtermijn van een maand is bedoeld voor de OR om zich te beraden over het instellen van beroep bij de ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam. Een dergelijk beroep is alleen zinvol als de OR kan bewijzen dat de werkgever bewijs achterhoudt of dat er feiten en omstandigheden bekend zijn waardoor Laurus niet in redelijkheid tot zijn besluit had kunnen komen.

Overige ontwikkelingen ten aanzien van werkgelegenheid Op 27 december jl. hebben 44 distributiemedewerkers van DC Beilen te horen gekregen dat zij daadwerkelijk boventallig zijn verklaard. Gezien de geldende opzegtermijnen betekende dit voor 22 medewerkers dat zij naast de aanzegging ook daadwerkelijk een ontslagbrief hebben ontvangen. Wij attenderen de individuele medewerkers erop dat zij als lid een beroep op CNV Dienstenbond kunnen doen voor het voeren van het individuele verweer.

U werkgever heeft inmiddels ook aan de medewerkers in de Mitra-slijterijen laten weten dat zij de exploitatie van de slijterijen in de Super de Boer en Edah-winkels niet als core-business ziet. Met Dirkzwager BV -moederbedrijf van Mitra-slijterijen- zijn hierover besprekingen gevoerd. Het voornemen is nu om met ingang van 2 januari 2006 de exploitatie -commerciële en operationele aansturing- van de slijterijen aan Mitra over te dragen.

Door de specialistische kennis van de Mitra op het gebied van verkoop van alcoholische dranken is de verwachting van Laurus dat er omzetstijging en lagere derving zal plaatsvinden. De administratie blijft gewoon bij Laurus en wat veel belangrijker is de medewerkers blijven ook gewoon in dienst van Laurus.

Alleen voor de zogenaamde borrelshops waar uitsluitend verkoop van gedestilleerd plaats vond is er een ander alternatief bedacht. Van de in totaal acht borrelshops zullen er zes worden gesloten en twee worden omgebouwd tot volwaardige slijterijen. Voor de medewerkers die werkzaam zijn in deze borrelshops is de afspraak dat de uren die zij nu maken na sluiting zullen worden ingezet in de supermarkt zodat er geen ontslagen vallen.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen of opmerkingen hebben neem dan contact op met uw bestuurder, Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken op telefoon 0512 - 583440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl