Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Uitbreiding SouthWatch / Rivierenteam naar station Zuid-WTC

SouthWatch / Rivierenteam is een project binnen de stadsdelen ZuiderAmstel en Oud Zuid waarbij jongeren onder professionele begeleiding werkervaring opdoen als toezichthouder. Onder de noemer Rivierenteam zien de jongeren in de zomermaanden toe op de veiligheid van bezoekers van het buitenbad van het De Mirandabad in stadsdeel ZuiderAmstel. Onder de noemer SouthWatch houden de jongeren het hele jaar door toezicht op diverse locaties in stadsdeel Amsterdam Oud Zuid.

Momenteel is het project in ZuiderAmstel uitgebreid met een team jongeren dat in en rond station Zuid - WTC in het Zuidas-gebied toezicht houdt. Dit naar aanleiding van een toename van overlast en straatroof in de herfst/winter 2004/2005. Het team opereert onder de naam "SouthWatch team Zuidas" en houdt tot 1 april 2006 toezicht in het stationgebied. De werktijden zijn van maandag tot en met donderdag, van 13.00 tot 20.00 uur. Met de toezichthoudende taken doen de jongeren werkervaring op en leveren ze een bijdrage aan de veiligheid in en rond het station. Het team is ontstaan uit een samenwerkingsverband van stadsdeel ZuiderAmstel, Politie Amsterdam-Amstelland, Maatwerk Amsterdam en Smart Moves (bureau voor reïntegratie en activering).

Stadsdeelwethouder Erik Koldenhof:

"Met het Rivierenteam in het De Mirandabad hebben we goede ervaringen opgedaan. De inzet van de jongeren heeft daadwerkelijk bijgedragen aan de sfeer en veiligheid in het zwembad. Ik hoop dat we hetzelfde effect bereiken met het Zuidas-team op en rond het station WTC, en dat deelname aan het team een springplank zal zijn voor een verdere maatschappelijke loopbaan voor de jongeren."

Er zijn nog plaatsen binnen SouthWatch vrij. Jongeren tussen de 16 en 23 jaar die geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden bij Lahcen Karag of Edu Dijkman, van SouthWatch / Rivierenteam, telefoon 06-50586007 / 06- 13879318 of bij de Dienst Werk en Inkomen.