Ingezonden persbericht


persbericht ­ onkruit steungroep

Bij de Onkruit Steungroep kwam het volgende persbericht binnen:

Geilenkirchen, 30 december

Onkruit begint met ontmanteling van awacs-basis geilenkirchen


- Geen navo-basis maar een natuurgebied.-

In de nacht van 29 op 30 decembr 2005 hebben wij, activisten van Onkruit, een begin gemaakt met de ontmanteling van de NAVO-basis Geilenkirchen door 200 meter hekwerk weg te halen. Met deze aktie protesteren wij tegen de rol van de op de basis gestationeerde AWACS-radarvliegtuigen in diverse oorlogen en tegen de overlast die zij veroorzaken voor de omgeving. Wij betuigen onze solidariteit met het verzet van de bewoners van Onderbanken e.o. tegen de AWACS en met het aktiekamp van GroenFront! in de Schinveldse Bossen.

De NAVO-basis is voor de inwoners van Onderbanken een doorn in het oog. Onder het mom van veiligheid en bescherming speelt deze NAVO-basis met het gebruik van zijn AWACS een belangrijke rol in allerlei oorlogsconflicten (oa Irak, voormalig Joegoslavië en indirect Afghanistan), waarbij al tienduizenden burgerdoden vielen. De veiligheid en gezondheid van de inwoners van Onderbanken en omstreken blijken bovendien ondergeschikt te zijn aan de belangen die de NAVO dient met dit misdadige militaire optreden. De geluidsnormen worden ver overschreden en kerosine wordt regelmatig over het dorp Schinveld uitgestrooid.
Terwijl de NAVO als westerse mogendheid overal ter wereld een zogenaamd westers verlichte wil oplegt, laat het haar directe buren in de kou staan. Dit toont hoe hypocriet de NAVO en bondgenoten alleen op eigen gewin en eigen wensen uit zijn.

Als voorlopig sluitstuk voor deze houding in de gemeente Onderbanken, wil de NAVO-basis nu 20 hectare bos gaan kappen, om hun moorddadig beleid beter te kunnen uitvoeren. Ondanks felle protesten van de inwoners van Onderbanken e.o. De NAVO en defensie willen deze kap hoe dan ook door laten gaan. Allerlei democratische regelgeving en rechtsprocedures wordten daarbij ter zijde geschoven, met daarbij de inzet van een Nimby-procedure en zelfs van een Konkinklijk Besluit. Alhoewel er nog een aantal bezwaarprocedures lopen, mag er gekapt worden. Het wrange aan dit verhaal is dat de inwoners van Onderbanken grote kans maken om de bezwaarprocedures te winnen, maar dan is het bos waarschijnlijk al gekapt.

De enige mogelijke oplossing is het wegnemen van de oorzaak van alle problemen: de basis moet gesloten worden en omgevormd tot natuurgebied en de AWACS moeten naar de sloop! Onkruit is er vast mee begonnen en hoopt dat dit voorbeeld door velen zal worden opgevolgd.