Socialistische Partij

SP: Voedselbank Haarlem niet blij met Zalm, maar wel met zalm

30-12-2005 * Tweede-Kamerlid Arda Gerkens heeft vanmiddag voor 110 voedselpakketten zalm aangeboden bij de Voedselbank in Haarlem uit protest over de uitspraak van VVD-minister Zalm dat de armoede in Nederland relatief is. Vice-voorzitter Peter Schouten van de Voedselbank: "Toen ik gisteren de uitspraken van Zalm in de krant las, was mijn dag verpest. Dat een man op zo een belangrijke positie de ernst van de armoede ontkent is heel ernstig." De zalm die Gerkens kwam aanbieden, kon echter op een warm onthaal rekenen.

Arda Gerkens (rechts) met de vrijwilligers van Voedselbank Haarlem Arda Gerkens (rechts) met de vrijwilligers van Voedselbank Haarlem

In Haarlem is de voedselbank in juni begonnen met 35 pakketten, nu delen ze er wekelijks 1100 uit bij de vier verdeelpunten in de stad. "We voorzien zo ongeveer 250 mensen van voedsel, meer dan de helft zijn kinderen en 75 % is autochtoon." Schouten vermoedt dat de allochtonen schromen omdat de toewijzing via `Stem in de Stad' loopt, een kerkelijke organisatie. In de toekomst gaan aanvragen ook via de moskeeën lopen en de ouderenbonden gaan ook registreren. "Veel ouderen met alleen AOW denken `ik red het wel', maar die leven ook van een schrijnend laag inkomen," aldus Schouten.

De samenstelling van de pakketten is zoveel mogelijk gevarieerd, maar het is sterk afhankelijk van wat er binnenkomt. Afgelopen weken zijn er meer dan 550 kerstpakketten gedoneerd dankzij een actie van het Haarlems Dagblad. Bij de voedselbank werken 65 vrijwilligers. Mensen die de pakketten maken, spullen ophalen en brengen naar de verdeelpunten in centrum, zuid, noord en oost Haarlem. Op de verdeelpunten kunnen mensen op een vrij discrete manier de pakketten ontvangen.

Voedselpakket

De voedselbank Haarlem heeft haar opslag in een zeer vervallen villa in Haarlem. Enkel de onderste verdieping is te gebruiken. Het is er veel te klein en de muizen hebben groot feest als de spullen van donderdag op vrijdag staan opgeslagen. De gemeente belooft keer op keer andere ruimte, maar als puntje bij paaltje komt is er geen oplossing.

"Er staat genoeg leeg in Haarlem, dus de gemeente kan gewoon snel gaan meewerken," concludeert Arda Gerkens. "Denk bijvoorbeeld aan het Connexxion-terrein aan de Leidsevaart. Daar komt voorlopig nog niets, misschien is dat een idee?" Gerkens heeft direct een afspraak heeft gemaakt op in februari eens mee te komen helpen met het klaarmaken van de pakketten.