Llink


Rotterdam, 7 december 2005
PERSBERICHT

LLiNK maakt de top tien vergeten verhalen van 2005 bekend

'LLiNK Jaaroverzicht: Het Vergeten Verhaal van...' brengt verhalen die andere media hebben gemist

LLiNK presenteert dit jaar - naast alle bestaande nieuwsoverzichten - voor het eerst een alternatief jaaroverzicht. Voor het "LLiNK Jaaroverzicht: Het Vergeten Verhaal van..." hebben kijkers en luisteraars zelf de verhalen aangedragen en gekozen. De verhalen en gebeurtenissen hebben allen een grote impact op de leefomgeving van mens en dier en hebben bovendien het brandpunt van de journalistiek niet of nauwelijks gehaald. Frénk van der Linden en Isa Hoes presenteren het LLiNK Jaaroverzicht op vrijdagavond 30 november tijdens een anderhalf uur durende uitzending op Nederland 3.

Voor de einduitzending zijn tien verhalen geselecteerd, waaronder:
* Kinderhandel in Nederland; Kinderarbeid is niet alleen iets uit ontwikkelingslanden. Het komt ook voor in Nederland. Tussen 2003 en 2005 zijn aantoonbaar honderden kinderen uitgebuit in onder meer de prostitutie, huishouding en horeca.
* Ontruimingen van sloppenwijken in Zimbabwe; In Zimbabwe zijn dit jaar meer dan 700.000 sloppenwijkbewoners uit hun huizen uitgezet. De huizen, hutten en winkels van de Zimbabwanen zijn vernietigd. Duizenden bewoners leven sindsdien op straat. Ondanks de zware censuur hebben lokale reporters uit Zimbabwe met verborgen camera's het dagelijkse leven voor LLiNK in beeld gebracht.
* Westers consumptiegedrag bedreigt leefomgeving orang oetan; In veel van onze dagelijkse boodschappen zit palmolie. Van chocola tot zeep en van margarine tot lippenstift. Deze palmolie wordt vooral geimporteerd uit Indonesië en Maleisië, waar het tropische regenwoud plaats moet maken voor nieuwe palmplantages. Juist hier leven de orang oetans. Recente schattingen voorspellen dat de orang-oetan over 12 jaar is uitgestorven. In het "LLiNK Jaaroverzicht" worden de Vergeten Verhalen aan de hand van reportages, discussies en studiogasten onder de aandacht gebracht. Frènk van der Linden interviewt onder andere Aad van der Heuvel en schrijver Ralph Bodelier. Bij alle verhalen wordt bovendien onderzocht hoe één persoon het verschil kan maken. De uitzending wordt dan ook afgesloten met een spetterende modeshow waarmee LLiNK laat zien dat modebewuste kleding ook milieuverantwoord kan zijn. Het "LLiNk Jaaroverzicht: Het Vergeten Verhaal van..." wordt uitgezonden op 30 december 2005 om 20:30 uur op Nederland 3.

De volgende dag wijdt LLiNK een radioprogramma aan het jaaroverzicht. In de uitzending onder andere een reportage over de Imazighen, een vergeten volk dat leeft in Noord-Afrika. Verder praat presentator Marcel van der Steen met gasten in de studio over de tien vergeten verhalen uit het LLiNK Jaaroverzicht. Het programma wordt zaterdag 31 december 2005 om 14.00 uur op Radio 1 uitgezonden onder dezelfde titel "LLiNK Jaaroverzicht: Het Vergeten Verhaal van...".

Het Nederlandse publiek kon zelf onderwerpen voor de uitzending aandragen. Deze verhalen moesten passen binnen de kernthema's van LLiNK: mondiale verhoudingen, mensenrechten, dierenrechten, natuur & milieu en niet, nauwelijks of al lange tijd niet meer in de media zijn geweest. In totaal zijn bijna 100 verhalen aangedragen, waarvan er ruim 50 binnen de criteria vielen. In drie stemrondes konden kijkers, luisteraars en websitebezoekers op de verhalen stemmen. Een volledig overzicht van de verhalen is te vinden op www.LLiNK.nl.

'Het Vergeten Verhaal Van ... 2005' is een samenwerking tussen LLiNK, de Dick Scherpenzeelstichting (DSS) en OnzeWereld. De Dick Scherpenzeestichting nam in 2004 het initiatief voor een journalistieke top 10 van vergeten verhalen. De stichting richt zich op het analyseren en stimuleren van berichtgeving over niet-westerse landen en noord-zuid verhoudingen in de Nederlandse media. De tv-uitzending op 30 december wordt mede mogelijk gemaakt door de NCDO.


- Einde persbericht -

---
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Mattheus Bleijenberg 010 - 288 2280 / 06-53353793 Yvonne Gispen 010 - 288 2281

Het LLiNK Jaaroverzicht 'Het Vergeten Verhaal van...' is een programma van LLiNK. LLiNK, de kleinste omroep met de grootste idealen, maakt programma's over mondiale verhoudingen, mensen- en dierenrechten, natuur en milieu. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Vanaf september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, Radio 1, 747AM, 3FM en www.LLiNK.nl.