Gemeente Berkel en Rodenrijs


Maatregelen t.b.v. (brand)veiligheid
December is vol feestelijke gebeurtenissen. Er is veel aandacht voor veiligheid en het voorkomen van overlast. De gemeente is samen met de politie, brandweer, het jongerenwerk en de milieudienst DCMR gestart met overleggen over de jaarwisseling. Om onveilige situaties en overlast te voorkomen zijn een aantal maatregelen genomen en afspraken gemaakt.

Vuurwerk: verkoop en gebruik
Verkoop van vuurwerk is alleen toegestaan bij de officieel toegestane vuurwerkverkooppunten. Vanaf half december zullen de verkooppunten die volledig voldoen aan het Vuurwerkbesluit worden vermeld op de internetsite van de DCMR Milieudienst Rijnmond: www.dcmr.nl. De verkooppunten zullen tijdens de verkoopdagen van het consumentenvuurwerk, op donderdag 29 tot en met zaterdag 31 december, opnieuw door de DCMR worden gecontroleerd.

Het bezit van illegaal vuurwerk is niet alleen gevaarlijk maar ook verboden. De politie heeft inmiddels al een grootscheepse controle gehouden waarbij ook in de kofferbakken van auto's naar illegaal vuurwerk werd gezocht. In de komende periode zullen dergelijke controles nog regelmatig plaatsvinden.

In samenwerking met de politie en bureau Halt zal in de decemberperiode op de scholen voorlichting worden gegeven over de risico's van het afsteken van vuurwerk. Door posters en een voorlichtingsboekje voor de ouders is deze voorlichting nog eens extra ondersteund.

Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur 's ochtends. De politie zal extra surveilleren en bij overtredingen wordt direct opgetreden!

Kerstbomen verbranden
Het verbranden van kerstbomen en het ontsteken van vreugdevuren is niet toegestaan. Behalve dat het veel overlast en gevaar veroorzaakt voor omwonenden levert het ook veel schade op aan het wegdek en de straatstenen.
Na de feestdagen wordt door de gemeente een kerstbomen-inzamelactie gehouden. Deze actie vindt plaats op woensdag 4 januari 2005.

Kerstversiering en gevelcontrole
Door de brandweer is begin december de zogenaamde Kerstbrief verzonden naar alle scholen en openbare gebouwen in de gemeente waar meer dan 50 personen samen kunnen komen. In deze brief worden tips gegeven voor het veilig omgaan met kerstversieringen. De cafébrand in Volendam staat bij velen nog in het geheugen gegrifd! In de periode tussen kerst en de jaarwisseling zal de brandweer, samen met de politie nog een extra controle uitvoeren naar de situaties in deze gebouwen.

Om brandgevaar te voorkomen zal in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling door de brandweer ook een gevelcontrole plaatsvinden bij bedrijven en winkels. Hierbij wordt gekeken of er geen brandbaar materiaal opgeslagen is rondom het pand en of er geen andere onveilige omstandigheden aanwezig zijn.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de afdeling Brandweer en Veiligheid van de gemeente Berkel en Rodenrijs, telefoon (010) 514 0705

Laatste wijziging website: 29 december 2005
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs