Gemeente Enschede

5 topstrategen voor Enschede

woensdag 28-12-2005

5 topstrategen voor Enschede

Frans van Vught, lid van het Innovatieplatform van premier Balkenende en adviseur van José Manuel Barroso en voormalig rector magnificus van de Universiteit Twente, speurt op dit moment naar 5 topstrategen voor de stad Enschede.

Als boegbeeld voor de ondernemende Universiteit en mede-initiator van Kennispark Twente en diverse samenwerkingen op het gebied van research & development en zorgtechnologie, geniet Van Vught de status van Mr. Innovation. Met name op het snijvlak kennis, ondernemerschap en innovatie. Een speelveld waarin partnerschappen met de lokale overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen van cruciaal belang zijn. In Twente zijn op dit vlak een aantal bijzondere projecten en initiatieven tot stand gebracht. De ambitie deze krachtige impulsen door te zetten leeft onverminderd voort. Frans van Vught daarvoor op zoek naar vijf topstrategen voor Enschede.

Stad met Ambitie
De topstrategen gaan aan de slag met innovatiethema's als het Twentse Kennispark, uitdagingen op het gebied van innovatiebeleid, de ontwikkeling van de luchthaven, maatschappelijke uitdagingen, zoals het stimuleren van de lokale banenmotor en het voorkomen van sociale uitsluiting. Zo maar een greep uit externe ontwikkelingen die vragen om een adequaat antwoord van de gemeente. Enschede heeft de ambitie de stad in elk opzicht aantrekkelijker te maken. Dat vraagt natuurlijk om vaardige handen en slimme hoofden die uitvoering geven aan allerlei activiteiten en plannen om die ambitie waar te maken. Ervaren toppers, behorend tot besten in hun vakgebied, die de stad tenminste een paar jaar assisteren.Mensen die de ontwikkelingen en de ambities en hun onderlinge samenhang weten te vertalen, enerzijds in een heldere visie en anderzijds in krachtige uitvoering. Samen met onze partners in de stad.

Onorthodox
Van Vught is op verzoek van Peter den Oudsten, burgemeester van de gemeente Enschede, op zoek naar topstrategen die een wezenlijke bijdrage aan de stad kunnen leveren. De gemeente weigert zich neer te leggen bij, wat sommigen als een gegeven ervaren, dat dergelijke mensen, topstrategen, niet te vinden zijn dan wel niet te interesseren zijn voor de publieke zaak. Traditionele wervingsuitingen en procedures werken hiervoor niet goed, is de conclusie van Enschede onorthodoxe aanpak. Zo stelt de gemeente geen obligaat functieprofiel op waaraan precies is af te lezen wat er verwacht wordt, geen traditionele advertentie waaruit moet blijken dat het hier beter werken is dan elders, geen klassieke uitnodiging voor een sollicitatiegesprek op de kamer van de directeur.

De topstrategen worden door Van Vught persoonlijk benaderd. Maatwerk is het sleutelwoord. Een traditionele wervingscampagne is daarmee overbodig. Een onalledaagse aanpak die in feite symbool staat voor de strategen die gezocht worden.

Topstrategen pur sang
Frans van Vught zoekt niet naar de alleskunners, niet naar het schaap met vijf poten maar naar de besten in hun vak: topstrategen pur sang. Woonruimte, actieve loopbaanbemiddeling voor de partner; alles is bespreekbaar. Sterker nog, verwacht wordt dat de topstrategen hun eigen profiel, voorwaarden en prestatiecriteria opzetten.

Kortom: wel de voordelen, niet de randstad. Enschede keert in alles de vraag om. Waar rekent u ons op af? Als u denkt dat u de topstrateeg voor Enschede kunt zijn neem dan contact op met Frans van Vught of de gemeentesecretaris van Enschede, Marcel Meijs. Zij helpen u graag verder.


---