Arriva


In de kerstvakantie voor 1 Euro met de bus in Fryslân Van 24 december 2005 tot en met 8 januari 2006 is er in Fryslân weer een Euro-actie in de bussen: reizigers kunnen na 09.00 uur voor 1,- instappen. In het weekend geldt de actie de gehele dag.

Meer dan 300.000 busreizigers hebben tijdens de zomervakantie al kennisgemaakt met de Euro-actie. Het grote aantal reizigers en de enthousiaste reacties van passagiers en chauffeurs heeft Arriva doen besluiten ook in de kerstvakantie een Euro-actie te organiseren.

De Euro-actie is bedoeld om iedereen in Fryslân op een leuke en goedkope manier kennis te laten maken met de bus. Op visite, winkelen of een dagje uit met de (klein)kinderen; juist in de kerstvakantie is er wat meer tijd voor deze dingen, en de bus is hierbij dan vaak een handig en goedkoop vervoermiddel.

Reizen tijdens de Euro-actie
Het kaartje is verkrijgbaar bij de chauffeur. Zodra de reiziger uit de bus stapt, is het vervoersbewijs gebruikt. Bij de volgende instap betaalt de reiziger voor een nieuw kaartje weer 1,-.
· De Eurokaart is tijdens de kerstvakantie geldig in Noord en Zuidwest Fryslân in alle streekbussen (uitgezonderd Qliner 350 en op lijn 42 telt de actie alleen op het traject Sneek - Lemmer v.v).
· In Zuidoost Fryslân geldt de Euro-actie op de lijnen: 10, 13, 14, 15, 16 (alleen Friese deel t/m Smilde), 17, 18, 26, 34, 84, 100 (alleen het deel Heerenveen-Drachten), 116, 126, 310, 320.
· De actie geldt niet op de Waddeneilanden.

Historie
In de zomer van 2004 hield NoordNed voor de eerste keer een Euro-actie van 3 weken. In zomer van 2005 werd de actie uitgebreid, de actieperiode werd verlengd naar 6 weken en ook de Arriva bussen in Zuidoost Fryslân en Leeuwarden deden mee. Gedurende beide actieperiodes zijn aanmerkelijk meer vervoersbewijzen verkocht, dan in vergelijkbare periodes in voorgaande jaren. Reizigers die gebruik maakten van de Euro-actie waren voor de chauffeurs vaak nieuwe gezichten. Juist op die groep was de Euro-actie ook gericht. Na twee succesvolle zomeracties is dit voor het eerst dat de actie in de kerstvakantie wordt gehouden. In Leeuwarden is het Eurokaartje sinds afgelopen zomer overigens permanent in het assortiment opgenomen.