Verbond van Verzekeraars

Europese Commissie focust op financiële consument

De Europese financiële dienstverleningsindustrie zit nog vol onbenutte economische groeikansen, met name op de particuliere markt. Dat concludeert de Europese Commissie in een witboek, waarin zij haar strategie voor de financiële dienstverlening voor de komende vijf jaar uiteenzet.

Het witboek is een vervolg op het groenboek, een soort discussienota die in mei dit jaar verscheen en waarop alle lidstaten konden reageren. Resultaat is een zestien paginas tellend pakket aan maatregelen, dat de voordelen van Europese financiële integratie voor de zakelijke markt, maar vooral ook voor de consument zichtbaar moet maken.
Ons doel moet zijn het beste financiële framework ter wereld te creëren, aldus Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt). Onze nieuwe strategie is dan ook praktisch, economisch gedreven én gefocust op de consument.

Impuls
Anders dan bij het Actieplan Financiële Diensten, dat vol ambitieuze wetsvoorstellen stond, bestaan de maatregelen in het witboek vooral uit een versteviging van het bestaande beleid. Zo moet de implementatie van bestaande EU-regels in nationale wetgeving een fikse impuls krijgen. Daarnaast moet er bij het nemen van politieke besluiten beter worden gekeken naar de wetgevingsprincipes. Verder moet de samenhang in toezichtregels tussen verschillende lidstaten worden verstevigd en moet er meer concurrentie komen tussen aanbieders en in service, met name op de particuliere markt.

Probleemloos
Tot slot kondigt de commissie aan dat er wellicht wél nieuwe EU-regels kunnen komen om de financiële integratie op de particuliere markt te bevorderen. Volgens de commissie moeten EU-inwoners probleemloos een bankrekening over de grens kunnen openen en ook bij het kiezen van een tussenpersoon moeten ze zich niet alleen beperken tot het aanbod in eigen land.

Verzekerd!, december 2005